Sectorul IT&C, cu cei 212.000 de IT-iști din acte, a ajuns la 7% din PIB față de 4,7% în 2018 și 2% în 2008.
Anual, piața crește cu 12.000 de IT-iști, cât produc școlile de profil, dar 2000 dintre ei pleacă din țară.
Advertisment
Salariul mediu din IT depășeșete 9000 lei, adică aproape 2000 de euro net pe lună, de aproape 3 ori peste salariul mediul.
Dacă am produce peste noapte încă 200.000 de IT-iști ar putea piața din România să îi absoarbă? Cum să nu, și chiar mai mulți, la ce cerere există. Toată lumea are nevoie de acești oameni într-o economie tot mai digitală, spune Oana Botolan, managing partner la firma C Team de consultanță în resurse umane.
Recomandări
Nu toți trebuie să fie programatori care să știe să lucreze în ultimele programe apărute pe piață. Companiile au mai degrabă nevoie de oameni care să administreze rețelele informatice și bazele de date, acolo unde se tot adună informații despre clienți.
Organic, școala nu poate livra suficienți oameni de IT. Așa că trebuie reconvertiți din alte domenii, dacă se poate cât încă sunt tineri , dar această reconversie profesională costă de la câteva mii de euro la zeci de mii de euro și nu toată lumea are acești bani.
O soluție ar fi înființarea de școli profesionale de IT, care să fie susținute financiar de către stat. Dar unde e statul în această problemă?
Dacă lucrurile sunt lăsate la voia întâmplării așa cum se întâmplă, școala produce absolvenți de Drept și de Politică pe bandă rulantă, care au ca obiectiv să ajungă să lucreze în magazinele din malluri sau la stat, pe filiera partidelor.
Când e vorba de școlile de IT, acolo unde este o cerere imensă, se rupe filmul, nu există nicio strategie, nimic pentru viitor.
Partenerii noștri