În primele luni ale lockdownului pandemic, mai multe companii s-au grăbit să anunțe că angajații lor nu vor reveni în birouri și că vor adopta munca de la distanță pentru toți.Entuziasmul este de înțeles. Dacă înainte de pandemie doar 13% dintre români lucrau de acasă și 35% puteau să se gândească la această opțiune o dată pe lună, pandemia a schimbat regulile jocului și a arătat că munca la distanță este nu numai posibilă, ci și productivă.

Pentru multe industrii, revenirea la starea anterioară este imposibilă. Un sondaj efectuat de Ernst&Young, de exemplu, spune că mai bine de jumătate dintre toți oamenii din câmpul muncii ar demisiona dacă ar fi forțați să se întoarcă la birou.În plus, știm că sistemul vechi nu este eficient. Degeaba stăm minim 40 de ore pe săptămână la birou, dacă muncim efectiv sub 15 ore. Dar nici lucratul doar de acasă nu este o opțiune atractivă pentru mulți. Majoritatea organizațiilor va păstra sistemul hibrid.

Dar acest sistem va arăta diferit pentru fiecare organizație, ba chiar pentru diverse departamente ale aceleiași organizații.Hibrid poate însemna câteva zile pe săptămâna la birou și câteva acasă sau oriunde altundeva. Poate însemna că venim la birou doar ca să avem ședințe, procese de creație și de colaborare, iar în restul timpului fiecare lucrează de unde își alege. Poate însemna să nu mai avem birouri clasice, cu locuri prestabilite și alocate oamenilor, ci doar spații în care fiecare se așează unde își găsește sau își rezervă un loc. Sau poate să însemne o renunțare la birourile clasice și asigurarea unor spații pentru angajați în sistem de co-working.

Recomandări

ATACURI ÎN GAZA
UCRAINA ATACĂ RUSIA
RUSIA ATACĂ
CADOURI...VII
PAMELA LEAVES „THE SIMPSONS"
ACUZAȚII PENTRU ADANI

Clar este că sistemul se va schimba și nu exista răspunsuri general valabile sau predefinite. Poate ca acum este un moment bun să nu așteptăm soluții de la alții și să regândim împreună cum va arăta munca viitorului. E un moment de transformare unică. Tu cum îți vezi biroul în viitor?