Ecaterina Cocuța Conac a fost o prințesă româncă, militantă, pe plan european, pentru unirea Principatelor Române, A murit în Italia, dar a voit să-și doarmă somnul de veci la moșia familiei de la Țigănești, în Moldova.
Advertisment
Părinți i-au fost poetul Costache Conachi și Zulnia, numită după primul său soț Negri. A rămas orfană la cinci ani, iar la 17 ani a fost căsătorită cu Nicolae Vogoride, de la care are 4 copii. După divorțul de Vogoride, se căsătorește cu prințul Emanuele Ruspoli, apropiat al regelui Italiei, mai are cinci copii și, înainte de a se stinge la vârsta de 41 de ani, se înscrie cu entuziasm în mișcarea de unificare a Italiei. A rămas în istoria românilor ca o eroină, fiindcă a avut un rol hotărâtor în unirea Moldovei și Țării Românești de la 1859.
Se știe că marile puteri ceruseră să afle voința românilor în legătură cu unirea, fapt pentru care s-au făcut alegeri pentru adunările ad-hoc. Votul lor, deși consultativ, devenea hotărâtor. Emoții nu erau, fiindcă majoritatea românilor doreau unirea. Dar caimacamul (locțiitorul de domn) Nicolae Vogoride din Moldova își asumase rolul de trădător, angajându-se în falsificarea alegerilor. Soția acestuia, Cocuța, i-a găsit 14 scrisori compromițătoare dinspre Turcia, cu dovezile trădării. Marile puteri au anulat alegerile, s-au făcut alegeri libere, cu unanimitate pentru unire.
Recomandări
Cocuța Conachi, crescută în spirit patriotic, știa că unirea Principatelor va asigura binele poporului său și va bloca ascensiunea Rusiei spre dominarea sud-estului Europei.