• Contre la audierea lui Popescu: Zamfir acuză un simulacru, din sală i s-a strigat să părăsească audierea
  • Daniel Zamfir acuză acţiune concertată împotriva Gabrielei Firea
  • Green-deal-ul european înseamnă mii de disponibilizări peste noapte dacă nu înaintăm un plan de tranziţie
  • Orice primar al Bucureştiului trebuie să investească 2 mld. de lei în termoficare
  • Virgil Popescu a primit aviz pozitiv

Senatorul PSD Daniel Zamfir l-a acuzat pe Virgil Popescu că nu vrea să fie ministru şi că parlamentarii au fost chemaţi să asiste la o mascaradă.

Preşedintele comisiei economice a Senatului Daniel Zamfir a acuzat că audierea ministrul desemnat la Economie face parte dintr-o procedură de neînvestire a Guvernului Orban II.

„Am aflat că domnul premier că nu se doreşte investirea. Participăm la o mascaradă, un simulacru, unde unii dintre noi luăm lucrurile în serios, iar alţii participă ca să piardă timpul”, a spus Zamfir.

Recomandări

MANDAT DE ARESTARE
PUTIN RIPOSTEAZĂ
CLIMA PROVOACĂ DISCUȚII
JAMIE E ELIBERAT
VREI SĂ FII ANTREPRENOR
ATENȚIE LA VISCOL

Din încăpere i s-a transmis lui Zamfir să părăsească sala dacă audierea e o pierdere inutilă de timp.  

„Dacă domnul Popescu nu vrea să fie ministru, nu o să-l întreb ce vrea să facă. În schimb, văd că are o singură ţintă: Primăria Capitalei. Domnul Orban a tăiat din bugetul Primăriei, domnul Cîţu a trimis un control, văd că şi domnul ministru Popescu face declaraţii care pe mine mă intrigă. Spune că blochează conturile Primăriei Capitalei. (…) ELCEN a făcut tot posibilul ca RADET să intre în faliment. V-aş întreba care a fost interesul şi de ce ELCEN-ul a ţinut din tot înadinsul să bage în faliment RADET în condiţiile în care clientul principal al ELCEN era RADET-ul”, a mai spus Zamfir.

Deputatul PSD Iulian Iancu a intervenit şi a precizat că audierile trebuie valorificate şi tratate cu respect.

„Putem să transforăm această dezbatere într-una cu jigniri.  Audierile au fost catalogate ca fiind inutile, dar sunt 2-3 ore din viaţa noastră în care noi parlamentarii evoluăm în faţa ţării. Trebuie să valorificăm aceste ore în favoarea celor care ne-au trimis aici. Să spunem tot ce dorim, dar să ne respectăm”, a spus Iancu.

Senatorul PSD Daniel Zamfir a acuzat PNL şi pe ministrul desemnat al Economiei Virgil Popescu că acţionează concertat împotriva Primarului General al Bucureştiului Gabrial Firea.

„V-aţi făcut ţintă din Primărie. Vreţi să blocaţi conturile. Aveţi acţiune concertată împotriva Primarului General. Văd că acum ministrul Muncii este interesată de ţevile sparte de la RADET”, a spus Daniel Zamfir, preşedintele comisiei economice a Senatului, făcând referire la Violeta Alexandru, preşedintele PNL Bucureşti.

Virgil Popescu s-a apărat spunând că Primăria Capitalei şi Termoenergetica are datorii de 280 de milioane de lei pe care trebuie să le plătească.

„Primăria Capitalei şi Termoenergetica trebuie să fie conştiente că datoriile trebuie plătite. Primăria a semnat o convenţie de plată în avans a gazului. Datorită acesteia există o creanţă garantată. ELCEN are datorii către ANAF iar creanţa permite îndreptarea către Primărie. Noi am notificat ANAF. După notificare s-au plătit 70 de milioane de lei, sunt însă 280 de milioane de lei datorie scadentă care trebuie plătită. Eu nu vreau să blochez conturile, eu vreau să se plătească datoria. Problema ELCEN-ului este că trebuie să se modernizeze centralele. Subvenţia de termoficare se duce în gaura neagră care era RADET şi devine Termoenergetica. Pentru ce a luat domnul Piperea 130.000 de euro taxă de insolvenţă. Acum este o avarie majoră în Sectorul 6 şi nu are apă”, a spus Popescu.

Ministrul a mai spus că nu are nimic împotrivă ca ELCEN să treacă sub autoritatea Primăriei dacă plăteşte preţul just.

Preşedintele de şedinţă Iulian Iancu a intervenit din nou pentru a calma spiritele.

„Stimaţi colegi, vă rog să închidem aici. Discuţia dintre dumneavoastră este absolut inevitabilă. În 2005, România avea program de finanţare 3,7 miliarde de dolari de la Banca Mondială pentru termoficare în România, s-a închis în 2008-2009. Doi, ca să investească în acel moment Primăria Generală condusă de Traian Băsescu trebuia să investească, a refuzat să investească vreun leu în sistem. Orice primar trebuie să investească 2 mld. lei în termoficare. Dacă nu facem la nivel de parlament ceva… trebuie trecută Legea termiei. Noi spargem Bucureştiul în bucăţi, sunt soluţii financiare, dar trebuie împrenă pentru că separat ne vom certa în continuare”, a spus Iulian Iancu.

Spiritele s-au mai înfierbântat cu puţin timp înainte când doi deputaţi de Hunedoara, unul de la PSD şi unul de la PNL, s-au acuzat reciproc de un „tupeu” excesiv. Deputata PNL Carmen Harău l-a făcut pe parlamentarul social-democrat „tractorist”.

Totodată, în ceea ce priveşte Green-deal-ul european, Iulian Iancu a mai spus că acesta înseamnă mii de disponibilizări peste noapte dacă România nu este în stare să înainteze un proiect de tranziţie energetică.

„Mii de disponibilizări peste noapte dacă noi nu suntem în măsură să înaintăm un proiect de tranziţie. Germania a zis că tranziţia lor va dura până în 2036. România nu poate să închidă mai devreme pentru că orice proiect în energie ne ia 5-7 ani. Indiferent de guvern, noi trebuie să stabilim un program de tranziţie. Programul înseamnă impactul economic, social şi transferul către noile capacitate de energie”, a spus deputatul PSD Iulian Iancu.