Lumea lui Tim Burton s-a îmbogățit în acest an odată cu serialul de pe Netflix, filmat parțial în România. Și poate nu există artist mai potrivit să ia macabra familie Addams sub aripa sa protectoare. Burton își ia inspirația din goticul literar – tematic, și vizual – din subcultura goth a anilor ’80. Dar nu despre filmografia lui Tim Burton vreau să vorbim azi, ci despre gotic sau cum să fii ca Siouxsie Sioux în 2023. Iată detalii înfricoșătoare din cripta celor mai recente trenduri de beauty.

Cultura goth își are rădăcinile în arhitectura, literatura și muzica gotică, una inspirând-o pe cealaltă. Scriitorii romantici de la începutul secolului 19 au introdus elemente gotice în lucrările lor, plecând de la neo-goticul din arhitectură, abații în ruine și castele părăsite, spații medievale asociate cu frică, ritualuri, emoții extreme și supranatural. Mai târziu, trupe ca Bauhaus, Siouxsie & the Banshees și The Cure pavează calea pentru o revoluție în fashion și beauty. Anii ’80 sunt farul culturii goth în mainstream așa cum o știm noi azi. La început de ’80, Yoji Yamamoto își plimbă modelele în ținute inspirate de goticul tradițional, iar apoi vin Alexander McQueen și Jean-Paul Gaultier.

Ca să trecem la ale noastre, uită tot ce-ai auzit. Pentru că machiajul goth clasic a trecut prin multe iterații, însă azi, după Wednesday, noul val goth e soft. Soft goth înseamnă noapte, înseamnă castelul medieval abandonat și prințesa care-i pășește holurile, însă cu o tușă de glam. Diferența dintre clasic și soft e volumul machiajului. Cheia stă în echilibrul dintre machiajul ochilor și al buzelor, în nuanțe delicate sau nude. Un smokey sau eyeliner difuz cu ruj nude sau vișiniu mat e alternativa la stilul goth clasic încărcat. Soft goth beauty e ceva eliberator și versatil, pentru că poți fi în trend fără obișnuitul ten palid, ținte sau dantelă.

Recomandări

MAKE EU GREAT AGAIN
RĂZBOI ȘI PACE
SE ROAGĂ PENTRU NOI
NOTA DE PLATĂ
FIDELITATEA, BOALĂ GREA
NOLAN IA STARURILE

Află dintr-o poveste cu fantome că „sunt unele spirite atât de tăcute, că le simți cu greu prezența”.