- Mădălina Scarlat, reprezentanta Fridays For Future, spune că se taie 6 hectare de copaci în fiecare oră
- Agent Green, ONG-ul de protejare a pădurilor, avertizează că situaţia e dezastruoasă
- Comisia Europeană cere Guvernului să crească suprafaţa ariilor protejate şi să creeze mai multe parcuri naţionale
- Dosarul de infringement pe calitatea aerului nu a adus nicio îmbunătăţire
Închipuie-ţi opt terenuri de fotbal puse unul lângă celălalt. Acum imaginează-ţi că sunt acoperite de pădure. Atâţia copaci dispar în România în fiecare oră.
Advertisment
Mădălina Scarlat, reprezentat Fridays For Future: „În fiecare oră se taie şase hectare de pădure, adică 8 terenuri de fotbal. Pentru fiecare copac care se taie legal se taie încă unul ilegal. ”
Mădălina Scarlat, reprezentat Fridays For Future: ”Dacă ne raportăm şi la cele 184 de cazuri de agresiune şi la cei şase pădurari ucişi, situaţia nu e gravă, e dezastruoasă.”
Recomandări
Atât de dezastruoasă, încât Comisia Europeană a declanşat infringementul şi cere Guvernului României să crească suprafaţa ariilor protejate la 30 la sută, la 10 la sută suprafaţa ariilor în care este interzisă orice intervenţie a omului şi să înfiinţeze mai multe parcuri naţionale.
Cătălina Rădulescu, avocat Agent Green: ”Există încă aproximativ 526.000 de hectare de păduri potenţial primare sau naturale care pot fi salvate prin acţiuni puse la punct de către Guvernul României.”
Mădălina Scarlat, reprezentat Fridays For Future: ”E cumva trist că trebuie să primim directive europene ca să ne mobilizăm, dar pare că e singurul mod în care lucrurile se pot mişca în ţara asta.”
Intervenţia Uniunii Europene nu garantează succesul – dosarul de infringement pe poluarea aerului a fost deschis în 2018, dar nu a adus nicio îmbunătăţire.