- După perioada dificilă prin care am trecut, avem nevoie de forţa creatoare a artei,
- Actriţa Ioana Calotă: Arta este bucuria aceea de care ne agăţăm ca de un colac de salvare,
- Medicul Radu Ţincu: Sentimentele pozitive pe care ni le dă arta sunt însoţite de eliberarea unor substanţe cu rol protector pentru organism.
Acum este poate mai important ca niciodată să ne reîntoarcem la viaţa artistică şi culturală. Actriţa Ioana Calotă ne spune că, după perioada grea prin care am trecut cu toţii, arta poate fi o terapie excelentă.
Advertisment
„Este încântător să vezi cum spectatorii vin la teatru într-o anumită stare şi pleacă în cu totul altă stare, mult mai bună. Acest schimb extraordinar, acest dialog de vibraţii pur şi simplu arde emoţiile joase şi transformă totul într-o bucurie purificatoare. Este bucuria aceea pe care o ştim, o recunoaştem, şi de care ne agăţăm aşa, ca de un colac de salvare. Arta este viaţă”, a spus Ioana Calota.
Arta este forţă creatoare pentru suflet, dar şi pentru sănătatea noastră.
Recomandări
„Aceste sentimente pozitive sunt însoţite de eliberarea unor substanţe neurohormonale protective pentru organism, cum ar fi betaendorfinele şi endocanabinoizii, acidul gama aminobutiric. Sunt substanţe care protejează funcţionarea sistemului nervos central şi reglează funcţionarea întregului organism”, a spus Radu Ţincu.
În lipsa acestor trăiri pozitive pe care arta, cultura, le generează în interiorul nostru rămânem cu cele negative, şi implicit cu hormonii de stres, spune medicul. De pe 1 iunie vom putea participa la spectacole de teatru în aer liber, însă cu respectarea distanţei între spectatori prevăzută de lege.
Partenerii noștri