Banana este unul dintre cele mai consumate fructe exotice din lume, cu origini în Asia de Sud-Est. Bananierul este o plantă care face parte din familia Musaceae.


Cea mai veche mentiune din lume despre existența bananelor a fost găsită într-o veche scriere budistă, Prakrit , din secolul al VI-lea î.Hr.


Alexandru cel Mare a adus primele banane în Europa, în anul 327 i.Hr. Acesta descoperă gustoasele fructe în timpul unei campanii din India.
Potrivit unei legende, înțelepții Indiei mâncau fructul bananierului în timp ce se odihneau la umbra lui. De aici ar fi ajuns să fie numit și „fructul înțelepților”.

Recomandări

CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G
MET GALA 2024
IOHANNIS SE ÎNTÂLNEȘTE CU BIDEN
GATES ÎȘI VINDE IAHTURIURILE
CUM ARATĂ UK LA UN AN DE LA ÎNCORONARE?


Numele de banană ar veni din arabă și însemană ”deget„ ceea ce înseamnă că în antichitate fructele erau mult mai mici și pline de semințe.


Misionari spanioli duc bananele în zona Caraibelor, abia în secolul al XVI-lea. Banana pe care o mănânci astăzi este un produs al secolului al XIX-lea. Jean Francois Poujot descoperă un hibrid mai dulce și galben pe plantația sa din Jamaica și începe să îl cloneze pe acesta.

Pentru banane s-au dus multe războie în America Latină, s-au defrișat jungle, s-au construit drumuri, sate cu locuițe, spitale și scoli pentru muncitori și familiile lor. Au fost înființate rute maritime și chiar au fost cumpărate țări, schimbați conducători de către companiile americane.


Soiul pentru care s-au dat atâtea războaie este Gros Michel care a fost distrus de boala Panama, în anii 1950. Ce mânânci tu astăzi este soiul Cavendish, popularizat din pură necesitate, mai ales că la nivel mondial există peste 1000 de soiuri dar majoritatea cu semințe.
Bananele sunt singurele fructe care capata o aroma si o textura mai buna dupa ce au fost culese.


In unele țări, bananele verzi sunt folosite în loc de cartofi sau alte legume rădăcinoase și sunt gătite sau prăjite.

Bananele conțin vitamina C, vitamina B2, B3, potasiu și magneziu. Sunt benefice pentru digestie și pentru sistemul cardiovascular. Stimulează producția de hemoglobină, tratând anemia și protejează rinichi. Iar atunci când ești supărat nu ezita să consumi o banana, pentru că este sigurul fruct care ajută corpul uman să producă serotonină.