Kiwi este fructul delicios al plantelor Actinidia chinensis și Actinidia deliciosa cu originile în Asia.
O legendă populară povestește că un bătrân înțelept care trăia retras în munți a descoperit fructul kiwi și a început să-l cultive pentru proprietățile sale vindecătoare. Se credea că acest fruct putea întări trupul și limpezi mintea, ajutându-i pe cei care îl consumau să trăiască mai mult.
În vechile scrieri chinezești, se spune că împărații dinastiei Tang îl considerau un fruct al longevității și al vitalității. Tot în mitologia chineză se spune că dacă un cuplu mănâncă împreună un fruct de kiwi în timpul unei sărbători speciale, relația lor va fi plină de armonie și prosperitate. Kiwi era văzut ca un fruct „cu energie Yin și Yang echilibrată”, datorită gustului său dulce-acrișor.
Unele povești populare îl descriau ca un dar al pădurii montane, care „curăță” și „revigorează” corpul și spiritul.
Fructul cunoscut sub numele de Yang Tao și-a primit numele „kiwi” datorită asemănări lui cu pasărea kiwi, simbolul național al Noii Zeelande. Când fructul a fost adus din China și început să fie cultivat în Noua Zeelandă la începutul secolului al XX-lea, fermierii locali au observat că aspectul său păros semăna cu penele maronii ale păsării kiwi.
Când fructul a fost adus pentru prima dată în Noua Zeelandă la începutul anilor 1900, era cunoscut sub numele de „agrișul chinezesc”.
În Japonia, kiwi este uneori inclus în darurile de nuntă, deoarece se crede că aduce fertilitate și sănătate tinerilor căsătoriți.
Kiwi este fructul cu cele mai multe substanțe nutritive din categoria fructelor importante, mai ales că are un conținut mai mare de vitamina C decât o portocală. Mai mult conține și vitamina A,E și K și complexul de vitamine B.
Kiwi este văzut astăzi ca un „fruct magic” al digestiei datorită enzimei proteolitice actinidina care ajută la digestia proteinelor și susține tractul intestinal.
Advertisment