• Îți prezint ventilatorul mecanic controlat de telefonul mobil, inventat de un student la Medicină, alături de cinci ingineri, pentru cazurile grave de coronavirus
  • Tinerii vor face mai multe exemplare care vor fi donate după ce vor fi omologate spitalelor din țara noastră
  • Beneficiile aduse de ventilatorul mecanic sunt mai multe: poate fi sterilizat și refolosit, iar medicii nu vor avea contact direct cu pacienții

Îți fac cunoștință cu un student din Cluj-Napoca și cinci ingineri în robotică, care au lucrat la o invenție inedită în România: un ventilator mecanic pentru cazurile severe de Covid-19, care poate fi controlat de pe telefon. După ce va fi testat şi omologat, tinerii vor face mai multe dispozitive şi le vor dona spitalelor.

Dacă te întrebi cum arată ventilatorul, este făcut dintr-un balon de resuscitare şi un mecanism cu şurub piuliţă care crează mişcarea aceasta de translaţie, de apăsare pe balon. Ventilatorul va fi conectat la Wi-Fi şi va permite controlul de la distanţă.

Ideea i-a venit lui Ahmed, un tânăr student la Medicină, ai cărui părinți sunt din Siria și Palestina, dar el s-a născut în România. Uite cum îți explică dorința lui de a avea o contribuție în țara noastră: „La un moment dat există riscul ca numărul pacienţilor critici să depăşească capacitatea noastră de a le asigura ventilaţia mecanică de care au nevoie. Sunt născut în România şi mă simt dator statului care m-a crescut şi m-a educat să ofer cât pot eu şi să îi ajut pe cei dragi nouă, să trecem peste faza asta a pandemiei“.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Unul dintre ingineri îți spune care este principiul de funcționare: „Balonul va fi legat la un circuit de ventilaţie artificială direct spre pacient, „unde va fi legat un senzor de debit, iar pe masca pacientului va fi legat un senzor de presiune ca să putem să detectăm toţi parametri importanţi din ventilaţia artifcială. Controlul se va face prin intemediul unei aplicaţii pe mobil“.