• Trei polițiști de la Secția 16 din Capitală au fost arestați preventiv și alți patru au fost plasați sub control judiciar
  • Oamenii legii sunt cercetați sub acuzația de lipsire de libertate în mod ilegal și tortură
  • Totul a pornit când victimele le-ar fi reproșat agenților că nu purtau mască

Poliția Română e în centrul unui scandal monstru. Trei dintre cei nouă polițiști din Capitală acuzați că au torturat doi bărbați au fost arestați preventiv, joi noaptea.

Totul a pornit când victimele le-ar fi reproșat agenților că nu purtau mască.
Unul dintre bărbați ar fi fost lovit de mai multe ori, timp de jumătate de oră.

Plin de vânătăi, a reuşit să ajungă acasă unde a chemat ambulanța. Şi-a scos şi un certificat medico-legal care confirmă că a avut nevoie de 30 de zile de îngrijiri medicale.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Pe de altă parte, prietenul lui a fost încătuşat și aruncat în maşina de poliţie peste nişte jante de metal.

Valeriu Șuhan, fost ofițer de poliție judiciară, spune că acest caz este strigător la cer.

„Acolo este vorba despre un concurs de infracțiuni săvârșite tocmai de oameni care ar trebui să se supună legii și să servească legea și cetățeanul. Trebuie să suporte rigorile legii acum, și nu vor fi ușoare. Este lipsă de profesionalism în primul rând, este ca o limbă de lemn. Nu vreau să folosesc altceva, dar uite că o să zic. Este vorba de prostie”, a spus Valeriu Șuhan.

Polițiștii făceau parte dintr-un filtru din zona străzii Calea Șerban Vodă din Bucureşti.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ei riscă peste 10 ani de închisoare. În urma incidentului, o reacție a avut și ministrul de Interne Lucian Bode.

„Este inadmisibil să ai un astfel de comportament, tu, care îmbraci uniforma de polițișt. Dacă 1 la sută din ce se spune în spațiul public este adevărat, acești indivizi nu fac cinste Poliției”, a declarat Lucian Bode.

Ce spun procurorii care anchetează cazul

„La data de 03.03.2021, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 9 inculpaţi, agenţi de poliţie din cadrul DGPMB Secția 16 Poliție – Biroul de Ordine Publică, pentru infracţiunile de lipsire de libertate în mod ilegal, tortură, respectiv complicitate la tortură. Totodată, s-a dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore a 8 dintre inculpaţi, respectiv măsura controlului judiciar faţă de un inculpat”, anunță Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

Potrivit procurorilor, la data de 01.09.2020, în jurul orelor 01.45, inculpaţii făceau parte dintr-un filtru de poliție organizat în zona străzii Calea Șerban Vodă din mun. Bucureşti, context în care au fost abordaţi de persoanele vătămate G.M.I. şi G.T.N. care le-au adresat reproşuri cu privire la nepurtarea măștilor de protecție în contextul epidemiologic SARS-COV2.

În aceste împrejurări, în scopul pedepsirii persoanei vătămate G.M.I. pentru reproșurile adresate, 7 dintre inculpaţi având asupra lor armamentul din dotare au lipsit-o în mod ilegal de libertate, încătuşând-o şi transportând-o împotriva voinței sale pe un teren viran situat la periferia mun. București, sectorul 4, unde 5 dintre aceştia au exercitat pentru aproximativ 30 de minute violențe fizice asupra victimei, aplicându-i lovituri repetate cu corpuri contondente în zona superioară a corpului, a capului, a membrelor superioare și inferioare, dar și în zona degetelor mâinilor și a tălpilor. Totodată, unul dintre inculpaţi a supus persoana vătămată unor tratamente degradante”, transmite Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

Procurorii precizează că în tot acest timp, ceilalţi doi agenţi de poliţie au asistat în mod pasiv la violenţele exercitate asupra persoanei vătămate.

„După exercitarea actelor de violenţă, victima a fost abandonată pe respectivul teren viran. În acelaşi timp, alţi doi inculpaţi au lipsit-o în mod ilegal de libertate pe persoana vătămată G.T.N., în intervalul 01.45 – 02.00. Astfel, după încătușarea nelegală a acesteia, au încuiat-o în autospeciala ce le fusese repartizată, peste două jante auto depozitate pe bancheta din spate, şi au transportat-o în zona Zețari din București, sectorul 5, unde au descătușat-o și abandonat-o pe o stradă întunecată. În cauză cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Direcția Generală Anticorupție”, conchid procurorii.