• Prințul Harry se află din nou la Înalta Curte.
  • Ducele de Sussex va sta față în față cu avocatul „Mirror Group Newspapers”, Andrew Green KC.
  • Mirror Group Newspapers au depus luni declarațiile de deschidere.

UPDATE 16:45 Audierea s-a încheiat

După câteva întrebări suplimentare din partea judecătorului, Prințul Harry se retrage din boxa martorilor.

UPDATE 15:45 Harry spune că a găsit un dispozitiv de urmărire în mașina iubitei sale

David Sherborne continuă audierea prințului Harry.

El îl întreabă pe duce despre un răspuns pe care acesta l-a dat mai devreme în timpul interogatoriului, în care a afirmat că jurnalistul independent și detectiv particular Mike Behr a fost responsabil pentru plasarea unui dispozitiv de urmărire pe mașina fostei sale prietene Chelsy Davy în Africa de Sud.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„De unde știați acest lucru?” întreabă domnul Sherborne.

„Pentru că l-am găsit”, răspunde Harry, adăugând că a vorbit cu [prietenul apropiat] Mark Dyer „deoarece unui alt prieten i s-a făcut acest lucru în Londra”.

UPDATE 15:36

Avocatul Andrew Green îl interoghează pe Harry cu privire la cele 33 de articole care stau la baza cazului său de colectare ilegală de informații, punându-i în vedere ducelui că informațiile pe care le conțin erau disponibile prin mijloace legitime. Ducele de Sussex a răspuns că ar „simți o oarecare nedreptate”.

Harry a declarat în fața instanței: „Cred că pirateria telefonică a fost făcută la scară industrială în cel puțin trei dintre ziarele de la acea vreme… acest lucru este dincolo de orice îndoială”.

„Pentru a avea o decizie împotriva mea și a oricărei alte persoane [care a depus o cerere], având în vedere că Mirror Group a recunoscut pirateria informatică în legătură cu alte cazuri, da, s-ar simți ca o nedreptate… dacă nu ar fi acceptată”.

Andrew Green KC, reprezentând MGN, l-a întrebat apoi pe duce: „Așadar, vreți să fi fost piratat telefonic?”. „Nimeni nu vrea să fie piratat telefonic”, a răspuns el.

În 2014, MGN și-a recunoscut răspunderea în patru cazuri de piraterie telefonică, iar de atunci a soluționat zeci de reclamații, cu vedete precum Hugh Grant și Sienna Miller. Editorul neagă acuzațiile făcute de Harry.

UPDATE ORA 14:32. Harry, chestionat în legătură cu un articol despre furtul telefonului său

Un articol din 2008 din Mirror, „Harry se teme că i s-a furat telefonul mobil”, relatează că acestuia i-a fost furat telefonul mobil într-un club de noapte din Lesotho.

Articolul relatează că agenda telefonică și mesajele prințului Harry nu au fost accesate, deoarece erau protejate prin parolă, iar Harry se întreabă cum de jurnaliștii de la Mirror puteau cunoaște aceste informații.

El spune că își amintește clar furtul în sine, deoarece a fost „buzunărit” și a bănuit că a fost „vizat”.

UPDATE ORA 14:00

Avocatul grupului Mirror a trecut la un articol din noiembrie 2007, apărut în Sunday Mirror, în care se relata că prințul Harry a ieșit „să-și înece tristețea” după ce a fost „părăsit” de fosta sa iubită Chelsy Davy.

Prințul Harry spune în declarația sa de martor că se poate demonstra în probe că cei doi reporteri de la byline au cumpărat în diferite ocazii detectivi particulari.

El crede că ziarul a folosit tehnici ilegale pentru a afla despre starea relației sale cu Davy, în timp ce urmăreau relatările despre ieșirile sale în oraș. „De unde ar fi știut asta?”, se întreabă prințul Harry.

UPDATE ORA 13:37

„Vrei să-ți fie piratat telefonul?”, întreabă avocatul lui Harry. Andrew Green KC îl întreabă pe prințul Harry dacă ar fi „ușurat sau dezamăgit” dacă instanța ar constata că a fost ținta pirateriei informatice din partea MGN.

Din nou, el răspunde că ar fi „speculații”. Îndemnat să dea un răspuns, el adaugă: „Cred că pirateria telefonică a fost la scară industrială în cel puțin trei ziare la acea vreme și asta este dincolo de orice îndoială”.

UPDATE ORA 13:11

Palatul a crezut că piratarea „News of the World” a fost un „eveniment unic”, spune Harry.
Andrew Green KC rămâne la subiectul arestării foștilor jurnaliști de la News of the World, Clive Goodman și Glenn Mulcaire.

El îl întreabă pe Prințul Harry dacă știe că niciun alt jurnalist nu a fost arestat în aceeași perioadă. Regalitatea spune că nu știa acest lucru.

Harry spune instanței că a crezut că ancheta poliției era „concentrată” asupra News of the World – deși Green contrazice că au fost cercetați jurnaliști în libertate. „Nu cred că este adevărat”, spune Harry.

UPDATE ORA 13:09

Harry a fost interogat în legătură cu arestările din cazul „News of the World”. Prințul Harry primește acum întrebări.

Andrew Green KC, reprezentantul MGN, menționează un articol din „News of the World”. Acesta relatează despre un mesaj vocal lăsat de prințul William care imita vocea lui Chelsy Davy, prietena de atunci a lui Harry.

„Vă amintiți că a fost un pas important pentru ca poliția să-i aresteze pe Clive Goodman și Glenn Mulcaire?” întreabă dl Green. Goodman și Mulcaire au fost condamnați în 2006 pentru piratarea telefoanelor în legătură cu consilieri regali.

Harry întreabă care a fost intervalul de timp dintre articol și arestări, la care Green răspunde că a fost de aproximativ patru luni.

UPDATE ORA 13:02

Prințul Harry este acum interogat de avocatul Andrew Green, de la Mirror Group, în legătură cu un articol intitulat „Harry Carry”, despre o accidentare de lungă durată la genunchi, scrie Sky News.

Articolul dezvăluia că Harry, ofițer stagiar al armatei pe atunci, fusese „lăsat să renunțe la marșurile zilnice de opt kilometri” din cauza unei accidentări la genunchi. Prințul spune în declarația sa de martor că nu a „discutat liber despre probleme medicale sau răni”.

UPDATE 12:55. Harry explică ce crede el

Prințul Harry a declarat în fața instanței că articolul din „Harry Carry” nu a fost de interes public – și este invitat de Andrew Green KC să explice ce ar fi. „Nu sunt pe deplin sigur, aș face speculații”, răspunde Harry.

„Ei bine, ați putea să speculați pentru un moment”, spune Green. Prințul spune că o „rană care pune în pericol viața” ar putea justifica interesul public, dar nu dă alte exemple.

Harry în boxa martorilor pentru a doua zi în instanță

Prințul Harry se află acum în boxa martorilor și urmează să depună pentru a doua zi mărturie în procesul său de piraterie informatică împotriva editorului Daily Mirror.

Harry este interogat de avocatul editorului, care a declarat în repetate rânduri că multe dintre povești au fost culese prin intermediul unor surse legitime.

După ce avocații Prințului Harry și avocații părții adverse, Mirror Group Newspapers au depus luni declarațiile de deschidere, ducele de Sussex este așteptat astăzi la Înalta Curte să răspundă la întrebările cu privire la acuzațiile sale de hacking de telefon și folosirea anchetatorilor privați, declară Sky News.

Harry, în vârstă de 38 de ani, dă în judecată editorii, încercând să demonstreze că reporterii pentru titlurile Daily Mirror, Sunday Mirror și Sunday People au fost legați de metode precum hackingul telefonic, așa-numita „blagging” sau obținerea de informații prin înșelăciune și utilizarea anchetatorilor privați, între 1996 și 2010. MGN contestă afirmațiile prin negare și susține că unii dintre reclamanți și-au introdus acțiunea în justiție prea târziu.