• Prințul Harry al Marii Britanii se pregătește să devină primul membru al familiei regale în ultimii 130 de ani care va depune mărturie într-un proces privind pirateria telefonică.
  • Acțiunea legală susține că editorul publicației Mirror a obținut ilegal informații despre prințul Harry și alte celebrități, utilizându-le pentru a crea titluri senzaționaliste în presă.
  • Până în prezent, Palatul Buckingham nu a emis nicio declarație oficială cu privire la acest caz.

Prințul Harry, care este al cincilea în linia de succesiune la tron, abia dacă a ieșit de pe prima pagină a ziarelor în ultimele șase luni din cauza certurilor sale juridice cu presa britanică și a lansării memoriilor sale și a seriei de documentare de pe Netflix, în care i-a acuzat pe alți membri ai familiei regale de conivență cu ziarele tabloide.

El va deveni acum primul membru al familiei regale britanice care va depune mărturie în instanță din anii 1890, atunci când va apărea la Înalta Curte din Londra, în cadrul procesului său împotriva Mirror Group Newspapers, scrie presa internațională.

Acțiunea legală susține că editorul publicației Mirror a obținut ilegal informații despre prințul Harry și alte celebrități, utilizându-le pentru a crea titluri senzaționaliste în presă.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Redăm mai jos câteva detalii despre acest proces:

Despre ce este vorba în proces?

Harry va apărea în boxa martorilor de la Înalta Curte din Londra în cadrul procesului pe care el și alte peste 100 de celebrități și personalități l-au intentat împotriva Mirror Group Newspapers (MGN), editorul publicațiilor Daily Mirror, Sunday Mirror și Sunday People, acuzându-i de numeroase activități ilegale între 1991 și 2011.

Va fi prima dată când un membru al familiei regale va depune mărturie după ce Edward al VII-lea a depus mărturie în calitate de martor într-un proces de divorț în 1870 și, 20 de ani mai târziu, într-un proces de calomnie, ambele înainte de a deveni rege.

Apariția sa în instanță este probabil să atragă atenția întregii lumi.

David Yelland, un consilier superior de comunicare și fost editor al tabloidului Sun al lui Rupert Murdoch – publicație pe care Harry a dat-o și el în judecată – a declarat că familia regală a căutat mult timp să evite procesele în instanță, deoarece nu deținea controlul asupra situației.

Procesul, care a început luna trecută, prevede că jurnaliștii MGN sau investigatorii privați desemnați de aceștia au efectuat hărțuiri telefonice ,,la scară mare” și au comis alte acte ilegale pentru a obține informații despre prinț și ceilalți reclamanți.

Avocatul reclamanților, David Sherborne, a declarat că acest lucru a fost făcut cu știința și aprobarea editorilor și directorilor executivi de rang înalt. MGN contestă acuzațiile și afirmă că persoanele de rang înalt au negat că ar fi știut ceva despre piraterie și că li s-a ascuns orice faptă ilegală.

Instanța a fost informată de un jurnalist și biograf al lui Harry că unul dintre cei care știau despre hacking a fost fostul editor Piers Morgan, în prezent unul dintre cei mai mediatizați radiodifuzori britanici și un critic dur al prințului și al soției sale Meghan.

Morgan, care a negat orice implicare în acest comportament ilegal și l-a acuzat pe Harry că a invadat intimitatea propriei familii, a renunțat la slujba sa de prezentator TV după ce a făcut comentarii publice despre Meghan.

La începutul procesului, MGN, deținută acum de Reach, și-a cerut scuze în documentele tribunalului și a recunoscut că, într-o singură ocazie, Sunday People a căutat în mod ilegal informații despre Harry și că acesta avea dreptul la despăgubiri.

Dar a respins celelalte acuzații ale acestuia, spunând că nu avea dovezi pentru afirmațiile sale. În schimb, Palatul Buckingham este posibil să ocupe un loc important în interogatoriul lui Harry, MGN susținând că unele informații au venit de la consilieri regali.

Harry a declarat că familia sa și asistenții lor au fost complici în scurgerea de povești negative pentru a-și proteja sau îmbunătăți propria reputație. Palatul nu a făcut niciun comentariu.

Apariția de săptămâna aceasta va fi a doua oară în acest an când Harry participă la Înalta Curte din Londra, după ce în martie s-a alăturat cântărețului Elton John și altora pentru audieri în legătură cu procesul lor împotriva editorului tabloidelor Daily și Sunday Mail.

Ce este hărțuirea telefonică?

Phone-hacking, interceptarea ilegală a mesajelor vocale de pe telefoanele mobile, a intrat pentru prima dată în atenție în 2006, când editorul regal de atunci al tabloidului News of the World (NoW) al lui Rupert Murdoch și un detectiv privat au fost arestați.

Citește și

VIDEO. Regele Charles al III-lea a citat din Eminescu în discursul de la Cotroceni: „Țară de glorie, țară de dor”

Spania devine prima ţară din Europa în care a fost legalizat concediul menstrual plătit

Djokovic este simbolul sârbilor care nu mai suportă hărțuirea în regiunea Kosovo de Nord