• Spania devine prima țară din Europa în care a fost legalizat concediul menstrual.
  • Noua lege intitulată „Proiectul de lege privind egalitatea de gen” a intrat în vigoare joi.
  • În plus, legea permite tinerelor de 16 și 17 ani să facă avort fără acordul părinților și extinde finanțarea publică a contraceptivelor.

Spania a aprobat o lege care permite femeilor cu menstruații dureroase să își ia concediu menstrual plătit de la locul de muncă. Noua lege intitulată „Proiectul de lege privind egalitatea de gen” a intrat în vigoare joi și a reformat o lege din 2010 care garantează drepturile sexuale și reproductive ale femeilor, scrie The Cable.

De asemenea, această modificare a făcut ca Spania să devină prima țară europeană care a adoptat o astfel de lege. Potrivit legii, femeile vor putea să stea acasă câteva ore în timpul zilei de lucru sau să își ia concediu medical dacă durerile le împiedică să lucreze.

Durata concediului depinde de cât de severe sunt durerile menstruale și de cât timp durează. În plus, legea permite tinerelor de 16 și 17 ani să facă avort fără acordul părinților și extinde finanțarea publică a contraceptivelor.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Irene Montero, ministrul pentru egalitate, a declarat că legea garantează sănătatea menstruală ca parte a dreptului țării la egalitatea de gen, adăugând că sănătatea și corpul femeilor contează.

„Să ai timp să ai grijă de tine este acum important”, a adăugat ea.

Montero a precizat că guvernul va acoperi costurile concediului.

„De astăzi aveți deja dreptul de a pleca de la serviciu pentru menstruație dureroasă, pentru întreruperea voluntară a sarcinii și pentru ultimele săptămâni de sarcină pe care le-am aprobat odată cu noua lege privind avortul, sănătatea sexuală și reproductivă și educația sexuală”, a scris ministrul pe Twitter.

„Sănătatea, corpul și timpul femeilor contează. Nu mai trebuie să facem regula invizibilă, să lucrăm cu pastile, să murim de durere prefăcându-ne că nimic nu este în neregulă.”

La nivel mondial, concediul menstrual este oferit în prezent doar în câteva țări, printre care Japonia, Taiwan, Indonezia, Coreea de Sud și Zambia.

Citește și