• Testele genomice arată că cel puțin doi dintre bebelușii femeii au murit probabil din cauza unei mutații genetice nedescoperite anterior
  • 90 de oameni de știință – inclusiv doi laureați ai premiului Nobel australian – i-au cerut guvernatorului din statul New South Wales să o grațieze pe Folbigg
  • Kathleen Folbigg a avut probleme de comportament, care ar fi fost cauzate, spun medicicii, de faptul că tatăl ei a abuzat-o în copilărie

Kathleen Folbigg a petrecut ultimii 18 ani în închisoare pentru una dintre cele mai oribile infracțiuni imaginabile: uciderea tuturor celor patru copii ai ei, scrie CNN.

Noile dovezi științifice sugerează că nu asta s-a întâmplat. Testele genomice arată că cel puțin doi dintre bebelușii femeii au murit probabil din cauza unei mutații genetice nedescoperite anterior care a dus la complicații cardiace – ceea ce înseamnă că australianca ar fi putut fi închisă pe nedrept timp de aproape două decenii.

Descoperirea a determinat 90 de oameni de știință – inclusiv doi laureați ai premiului Nobel australian – să-i ceară guvernatorului din statul New South Wales să o grațieze pe Folbigg și să o elibereze. Dacă se întâmplă acest lucru, cazul lui Folbigg va fi unul dintre cele mai grave greșeli judiciare din istoria Australiei.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

În timp ce oamenii de știință încă studiază cauzele sindromului morții subite ale sugarilor (SIDS) – un diagnostic pus atunci când copiii mor brusc din cauze inexplicabile – concluziile din cazul lui Folbigg pot ajuta alți părinți care suferă de pierderea neașteptată a propriilor copii.

Cum a ajuns să fie acuzată

Sursa: CNN

Încă de la început, viața lui Folbigg a fost marcată de o tragedie. Când avea 18 luni, tatăl ei a înjunghiat-o pe mama ei, motiv pentru care a stat în spatele gratiilor timp de 15 ani, pentru crimă.

Kathleen Folbigg a avut probleme de comportament, care ar fi fost cauzate, spun medicicii, de faptul că tatăl ei a abuzat-o în copilărie.

La sfârșitul anilor 1980, s-a căsătorit cu Craig Folbigg, pe care îl cunoscuse la o discotecă din orașul australian Newcastle. Au avut primul lor copil la 21 de ani, un băiat pe nume Caleb.

„(Ea) s-a descris ca fiind completă, împreună cu un soț, o casă și un copil”, se menționa în ancheta.

Apoi, când avea doar 19 zile, Caleb a murit. Cauza morții a fost dată ca SIDS – în absența altor cauze ce ar fi putut produce decesul.

Folbigg a rămas însărcinată din nou, iar în 1990 a avut un alt fiu, Patrick. Testele au arătat că este normal și sănătos. Dar, la patru luni, a avut un atac inexplicabil, în urma căruia a rămas cu leziuni cerebrale și convulsii. Patru luni mai târziu, a murit ca urmare a convulsiilor.

Al treilea copil al ei, Sarah, a murit la vârsta de 10 luni – cauza decesului fiind tot SIDS. Când a patra fiică a ei, Laura, a murit la vârsta de 18 luni, la 1 martie 1999, poliția a început anchetele.

Căsătoria cuplului s-a destrămat. După ce Folbigg a plecat, soțul ei i-a găsit jurnalul și a citit o pagină care l-a șocat. A dus jurnalul la poliție, pe data de 19 mai 1999. În 19 aprilie 2001, Folbigg a fost arestată și acuzată de uciderea celor patru copii ai săi.

Cea mai bună prietenă a ei din copilărie, Tracy Chapman, o descrie pe Folbigg ca pe un iubitor de animale și o „mamă foarte bună”. Dar la proces în 2003, procurorii au susținut că Folbigg și-a sufocat copiii.

Anchetatorii au indicat și notele din jurnalele lui Folbigg, despre care au spus că ar conține recunoașteri de vinovăție.

„Mă simt ca cea mai proastă mamă de pe acest Pământ, speriată de faptul că (Laura) mă va părăsi acum, așa cum a făcut-o Sarah. Știu că sunt temperamentală și am fost crudă uneori cu ea, iar ea a plecat, cu un pic de ajutor„, a scris Folbigg în jurnalul său.

„Nu se poate întâmpla din nou. Mi-e rușine de mine. Nu-i pot spune (soțului meu) despre asta, pentru că el își va face griji atunci că o va lăsa cu mine„, a mai scris australianca.

Noi date științifice dau peste cap verdictul

Sursa: Profimedia

Noi studii genetice indică faptul că până la 35% din cazurile de SIDS pot fi explicate de factori genetici. În acest context, avocații australiencei au depus o petiței la guvernatorul din New South Wales și au cerut re-evaluarea condamnărilor.

Carola Vinuesa, codirector al Centrului pentru Imunologie Personalizată de la Universitatea Națională Australiană, și echipa ei au secvențiat genomul lui Folbigg și au găsit o variație a genei CALM2 care controlează modul în care calciul este transportat în și din celulele inimii. Cercetările au scos la iveală variații ale genelor CALM 2 care pot provoca probleme cardiace la copiii mici, ceea ce înseamnă că acestea sunt printre cele mai recunoscute cauze ale SIDS și SUDC.

Când au secvențiat genomul celor patru copii, au descoperit că cele două fiice aveau aceeași mutație CALM2, exact ca și mama lor.

Vinuesa și echipa ei i-au scris judecătorului spunându-i că este probabil ca fiicele să fi murit ca urmare a mutației genetice. În ciuda noii descoperiri, judecătorul Blanch a decis să nu redeschidă ancheta.