• La un an de la moartea tragică a cineastului Halyna Hutchins pe platoul de filmare al filmului western Rust din New Mexico, ancheta penală privind cele întâmplate este încă în desfășurare.
  • În ciuda unei înțelegeri în urma unui proces civil, procurorul districtual din Santa Fe a avertizat că nimeni nu este mai presus de lege.

Pe 21 octombrie 2021, Halyna Hutchins s-a prezentat la ferma Bonanza Creek Ranch din New Mexico, platoul de filmare al filmului western la care lucra împreună cu Alec Baldwin, pentru ceea ce ar fi trebuit să fie o zi normală de lucru. Hutchins, care era ucraineancă, era considerată o stea în ascensiune în domeniul ei, după ce se mutase la Los Angeles pentru a studia filmul după ce crescuse într-o bază militară din Arctica rusă, unde tatăl ei a servit în marină.

Cinematograf experimentat și membru al echipei, cu credite anterioare în filme de acțiune, ea era obișnuită să fie la fața locului, ajutând la aducerea poveștilor pe ecran. 42 de ani, mamă a unui copil, părea să se bucure de timpul petrecut în orașul Santa Fe, împărtășind pe rețelele de socializare fotografii cu răsărituri de soare și alte momente de pe platoul de filmare de la Rust în zilele de dinaintea tragediei care a avut loc.

Dar, în timp ce repetau pentru o scenă care implica o armă de foc, pistolul de recuzită, ținut de Baldwin, s-a descărcat, glonțul rănindu-l pe regizorul Joel Souza și lovindu-l mortal pe Hutchins. Vedeta credea că pistolul Colt 45 pe care i-l înmânase era neîncărcat. Moartea cineastului a ținut prima pagină a ziarelor din întreaga lume, iar afirmațiile privind problemele de siguranță de pe platoul de filmare în zilele premergătoare tragediei au ieșit rapid în evidență. Un avocat al lui Hannah Gutierrez-Reed, armurierul filmului, a susținut că arma ar fi putut fi sabotată.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Au urmat procese din partea membrilor echipei de filmare și a soțului lui Hutchins, Matthew, în timp ce Baldwin, în vârstă de 64 de ani, a acordat un interviu în fața camerei de filmat în care a declarat că nu el a apăsat pe trăgaci, că arma s-a declanșat greșit în momentul în care a armat-o și că nu știe cum au ajuns gloanțele reale pe platou. La începutul lunii octombrie 2022 a venit confirmarea unei înțelegeri nedezvăluite între Baldwin și compania de producție a filmului, precum și familia lui Hutchins – și anunțul că filmările la Rust vor fi reluate la începutul anului 2023, Matthew Hutchins fiind producătorul executiv.
Ancheta penală cu privire la ceea ce s-a întâmplat pe platoul de filmare în acea zi continuă, în ciuda înțelegerii civile. Dar, la un an de la moartea prematură a lui Hutchins, încă nu au fost formulate acuzații.

Procurorul districtual din Santa Fe a primit fonduri suplimentare pentru a investiga acest caz de profil înalt, afirmând într-o scrisoare adresată Consiliului de Finanțe al statului New Mexico, văzută de Sky News, că anticipează urmărirea penală a până la patru persoan”, dacă se va constata că se justifică acuzațiile. Numele acestor persoane nu au fost făcute publice.