• Australian Conservation Foundation afirmă că încălzirea globală cauzată de dezvoltarea combustibililor fosili va agrava albirea coralilor din Marea Barieră de Corali.
  • Fundația Australian Conservation Foundation a cerut unei instanțe să oprească progresul proiectului de gaz Scarborough din largul Australiei de Vest până când impactul asupra recifului va fi evaluat.
  • Reciful a suferit patru evenimente de albire în masă a coralilor din 2016, iar oamenii de știință spun că 99% dintre recifele de corali sunt susceptibile de a se pierde dacă încălzirea medie ajunge la 2C peste nivelurile preindustriale.

Niște activiști de mediu au lansat o acțiune în justiție pentru a opri o exploatare de gaze în valoare de 16 miliarde de dolari în Australia de Vest. Ei susțin că efectul emisiilor de gaze cu efect de seră asupra Marii Bariere de Corali va fi semnificativ și ar trebui evaluat în conformitate cu legislația de mediu.

Documentele depuse la tribunal au declarat că proiectul de gaze naturale Scarborough al Woodside ar putea afecta valorile patrimoniului mondial și natural al sistemului de recif de 2 300 km, contribuind la albirea în masă a coralilor, scrie The Guardian.

Woodside are nevoie de aprobarea finală din partea autorității de reglementare în domeniul energiei offshore, National Offshore Petroleum Safety and Environmental Management Authority (Nopsema), înainte ca proiectul să poată fi pus în aplicare.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Cazul este cel mai recent dintr-o listă din ce în ce mai lungă care testează aprobarea proiectelor de dezvoltare a combustibililor fosili australieni pe baza contribuției lor preconizate la încălzirea globală.

Cercetătorii de la Climate Analytics au estimat că gazele rezultate în urma exploatării ar putea duce la eliberarea în atmosferă a 1,37 miliarde de tone de dioxid de carbon. De peste trei ori mai mult decât emisiile anuale ale Australiei, în 25 de ani.

99% dintre recifele de corali se vor pierde

Reciful a suferit patru evenimente de albire în masă a coralilor din 2016, iar oamenii de știință spun că 99% dintre recifele de corali sunt susceptibile de a se pierde dacă încălzirea medie ajunge la 2C peste nivelurile preindustriale.

Directorul executiv al ACF, Kelly O’Shanassy, a declarat că, dacă acest caz va avea succes, va contribui la stabilirea ideii că toate noile exploatări de combustibili fosili ar trebui să fie evaluate pentru daunele climatice pe care le-ar putea provoca.

,,Gazul din Scarborough este o bombă climatică pe cale să fie detonată„, a spus ea. ,,Nu trebuie să ne lăsăm păcăliți de trucul contabil care sugerează că aceste emisii nu vor afecta recifele din Australia doar pentru că gazul va fi ars în mare parte în străinătate. Reciful nu este preocupat de sursa gazelor cu efect de seră care îl afectează.”

Dr. Selena Ward, conferențiar la Universitatea din Queensland și director al Stațiunii de cercetare Heron Island Research Station de pe recif, a declarat că un proiect de amploarea celui de la Scarborough ar face o diferență în ceea ce privește temperaturile globale și că nu are sens ca acesta să fie exceptat de la legile naționale de mediu.