• Viya, o vedetă a e-commerce din China, a primit o amendă de 1,34 miliarde yuani, aproximativ 210 milioane dolari pentru evaziune fiscală.
  • Celebritățile și influencerii din China au 10 zile la dispoziție să-și plătească taxele, în mod corect, a anunțat guvernul chinez.
  • Măsurile drastice ale autorităților fiscale din China vin după ce președintele Xi Jinping a anunțat demararea programului „Prosperitate Comună”.

În vreme ce SUA se mai gândesc cum să supraimpoziteze mega bogații, China a trecut deja la acțiune. Autoritățile fiscale din cele mai prospere regiuni ale țării le-au mai dat 10 zile celebrităților și influencerilor de pe Internet să-și plătească taxele sau să-și completeze corect documentele pentru taxare. În cazul în care nu o fac, se vor trezi cu pedepse severe. De fapt, pedepsirea celor care produc foarte mulți bani, dar nu plătesc taxe pe măsură a început.

Luni, 20 decembrie, regina livestreaming-ului din China, o vedetă a e-commerce, Huang Wei, cunoscută ca Viya, a primit o amendă de aproximativ 210 milioane dolari, adică 1,34 miliarde yuani, pentru că în 2019 și 2020 nu și-a plătit taxele așa cum trebuie, ar fi fraudat statul cu aproximativ 700 milioane yuani. Deci, economia pe care a crezut că o face, o plătește acum dublu. Viya avea 110 milioane urmăritori pe conturile sale de socializare. I-au fost închise marți, 21 decembrie. Dar, spun acum autoritățile, dacă plătește cele 210 milioane dolari, nu va fi acuzată și penal pentru fraudă. Cazul nu e singular, alte două vedete din Social Media din China s-au trezit cu amenzi uriașe de la Fisc și cu toate conturile de pe rețelele de socializare suspendate.

Fiscul chinez a amendat și o actriță în 2018

„Celebritățile, influencerii on-line și alte figuri publice trebuie să se conformeze foarte strict regulilor de taxare. Cei care nu fac asta sau își declară veniturile eronat vor fi pedepsiți sever de Fisc, în acord cu legile în vigoare.” – e menționat în comunicatul de presă dat de Fiscul chinez.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII
MESAJUL REGELUI CHARLES

În luna august, actrița Zheng Shuang a primit o amendă de 46 milioane dolari în august pentru evaziune fiscal. Actrița Fan Bingbing, care a apărut și în franchisele Iron Man și X-Men, considerată cea mai bine plătită actriță din China, a fost în centrul unui scandal legat de plata taxelor în 2018, de atunci cariera ei a intrat pe o pantă descendentă. Fiscul chinez chiar nu se joacă atunci când vine vorba despre plata taxelor.

Cum e la noi?

Banii făcuți în on-line au început să fie taxați și în România. De anul acesta. În 2021, ANAF a depistat 35 de persoane care au obținut, din activități on-line, venituri de 26 milioane lei, adică aproximativ 5 miloane dolari, pe care nu le-au declarat. Primul în top este un roman de 28 de ani, care în perioada 2016-2017 a câștigat 2,1 milioane lei.

ANAF dă și exemplul pozitiv. Un roman de 37 de ani care în perioada 2020-2021 a obținut 1,7 milioane lei, a depus Declarația Unică și a achitat deja impozitul pe venit și restul contribuțiilor sociale aferente.