• Andrew Tate a fost reținut de autoritățile din România pentru 30 de zile.
  • Reținerea sa face parte dintr-o investigație privind o posibilă operațiune de trafic de persoane.
  • Un raport privind centrele de detenție din România a constatat că majoritatea persoanelor petreceau 23 de ore pe zi în celulele lor.

Autointitulat misogin”, influencerul social media și fost kickboxer Andrew Tate își va petrece începutul anului 2023 în spatele gratiilor, după ce poliția din România i-a reținut pe el și pe fratele său în cadrul unei anchete privind violul și traficul de persoane. Potrivit procurorilor, frații și alte două persoane „par să fi creat un grup de crimă organizată cu scopul de a recruta, găzdui și exploata femei, obligându-le să creeze conținut pornografic”.

Un avocat al lui Tate a negat acuzațiile. Avocatul lui Tate, Eugen Constantin Vidineac, a declarat reporterilor: „Din punctul nostru de vedere, nu există motive… pentru a lua această măsură preventivă cea mai drastică, dar este prerogativa judecătorului.”

Vineri, un tribunal român a decis că poliția îi poate reține pe cei patru bărbați acuzați pentru 30 de zile, în timp ce ancheta lor continuă. Există zeci de așa-numite Centre de Reținere și Arestare Preventivă, în toată România, administrate de poliția țării. Nu este clar unde vor fi ținuți Tate și fratele său.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Cum va fi viața lui Tate în custodia poliției?

Conform legislației românești, ar trebui să i se asigure nu mai puțin de o oră pe zi de recreere în aer liber și acces la echipamente pentru exerciții fizice, precum și acces la o bibliotecă, potrivit unui raport din 2022 emis de Comitetul pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante al Consiliului Europei. De asemenea, lui și altor deținuți ar trebui să li se ofere posibilitatea de a lucra la întreținerea instalației și de a participa la activități profesionale, recreative și culturale”, se arată în raport.

Cu toate acestea, după ce au vizitat mai multe centre de detenție din România, autorii raportului au fost descurajați de realitatea pe care au văzut-o. Pentru început, majoritatea oamenilor petreceau 23 de ore pe zi în celule, fie uitându-se la televizor – dacă aveau unul” -, fie ascultând radioul, fie citind, a constatat delegația. Singura muncă era neplătită și consta în curățarea și întreținerea zonelor comune în schimbul unor avantaje precum drepturi de vizită prelungite”, potrivit raportului. În ceea ce privește activitățile culturale, profesionale și alte activități recreative? Pur și simplu nu exista nici o posibilitate”.

Tate, un fost kickboxer, nu se va bucura nici el de un mediu de fitness de înaltă clasă. Exercițiile în aer liber durau în general doar o oră pe zi și aveau loc în curți care erau de obicei mici… austere și opresive (înconjurate de ziduri și închise de unul sau mai multe straturi de grilaje metalice de nivel scăzut deasupra capului) și erau parțial acoperite de un panou de plexiglas pe acoperiș”, se arată în raport. Curțile erau, în general, echipate cu bare de exerciții, dar mai multe dintre ele nu aveau niciun mijloc de odihnă”, continuă raportul, autorii concluzionând că majoritatea centrelor erau, de fapt, „nepotrivite pentru exerciții zilnice și acces la aer curat”, scrie Insider.

Departamentul de Stat al SUA, într-un raport din 2021 privind drepturile omului în România, a citat, de asemenea, plângeri potrivit cărora centrele de detenție preventivă din țară sunt inadecvate pentru șederi prelungite, în special în ceea ce privește igiena. Astfel de facilități erau adesea situate în subsoluri și nu aveau lumină naturală și instalații sanitare inadecvate”, a notat departamentul. Niciunul dintre centrele de detenție din România nu este potrivit pentru a reține o persoană pentru mai mult de câteva zile”, potrivit raportului.

Poliția poate solicita prelungirea detenției lui Tate cu alte 30 de zile – până la un maxim de 180 de zile. Potrivit guvernului român, durata medie de ședere este de aproximativ două luni.