• Au existat cel puțin opt apeluri din sălile de clasă la 911 între orele 12:03, la o jumătate de oră după ce Ramos a intrat prima dată în clădire, și 12:50, când agenții Patrulei de Frontieră și poliția au dat buzna și l-au împușcat mortal pe Ramos.
  • Nu era clar dacă ofițerii de la fața locului erau la curent cu aceste apeluri în timp ce așteptau să acționeze.
  • Ofițerii au intrat la trei minute după acest ultim apel, când echipa tactică a folosit cheia unui om de serviciu pentru a deschide ușa încuiată a clasei.

Copiii au sunat la 911 în momentul în care se desfășura un masacru în școala din Texas, implorând poliția să intervină, în timp ce aproximativ 20 de polițiști au așteptat pe hol aproape o oră înainte de a intra și de a-l ucide pe atacator, au anunțat vineri autoritățile.

Cel puțin doi copii au efectuat mai multe apeluri de urgență din două clase alăturate după ce Salvador Ramos, în vârstă de 18 ani, a intrat marți cu o pușcă semiautomată AR-15, potrivit colonelului Steven McCraw, directorul Departamentului de siguranță publică din Texas. Ramos, care a condus de acasă până la școala primară Robb după ce și-a împușcat și rănit bunica acolo, a continuat să ucidă 19 copii și doi profesori în cel mai sângeros atac armat în școli din SUA din aproape un deceniu.

„Este în camera 112”, a șoptit o fată la telefon la ora 12:03, cu mai mult de 45 de minute înainte ca o echipă tactică condusă de Poliția de Frontieră americană să intre în cele din urmă și să pună capăt asediului.

Recomandări

HARRY NU PRIMEȘTE MAI MULTĂ SECURITATE
PAKISTANUL, LOVIT DE PLOI
PIEPER SE RETRAGE DE LA C.E.
TAYLOR SWIFT AR PUTEA DEVENI ȘI ACTRIȚĂ
FRUMUSEȚEA CREATĂ DE A.I., PREMIATĂ
DUA LIPA ȘI-A VIZUALIZAT VIITORUL

Comandantul de la fața locului, șeful departamentului de poliție al districtului școlar din Uvalde, Texas, a crezut în acel moment că Ramos era baricadat înăuntru și că copiii nu mai reprezentau un risc imediat, ceea ce a dat timp poliției să se pregătească, a declarat McCraw.

„Privind retrospectiv, de unde stau acum, desigur, nu a fost decizia corectă”, a spus McCraw. „A fost o decizie greșită, punct”.

Dezvăluirea întârzierii forțelor de ordine locale în urmărirea adolescentului înarmat cu o pușcă semiautomată a venit în timp ce principalul grup național de apărare a drepturilor la arme de foc, National Rifle Association, și-a deschis convenția anuală la 275 de mile distanță, în Houston.

O elevă sunase la 911 să anunțe că mai sunt opt sau nouă elevi în viață

O fată, pe care McCraw nu a identificat-o, a sunat la ora 12:16 și a spus poliției că mai sunt „opt sau nouă” elevi în viață, a precizat colonelul. Trei focuri de armă au fost auzite în timpul unui apel efectuat la ora 12:21. Fata care a efectuat primul apel a implorat operatorul să „trimită poliția acum” la ora 12:43 și din nou patru minute mai târziu.

Ofițerii au intrat înăuntru la trei minute după acest ultim apel, potrivit lui McCraw, când echipa tactică a folosit o cheie de portar pentru a deschide ușa încuiată a clasei. Mai mulți ofițeri au avut un prim schimb de focuri cu Ramos la scurt timp după ce acesta a intrat în școală, la ora 11:33, când doi ofițeri au fost zgâriați de gloanțe și s-au adăpostit. Erau până la 19 ofițeri pe hol până la ora 12:03, când a fost primit primul apel la 911 din interiorul clasei, a anunțat McCraw.

Videoclipurile apărute joi au arătat părinți neliniștiți în fața școlii, îndemnând poliția să ia cu asalt clădirea în timpul atacului, unii dintre ei fiind nevoiți să fie imobilizați de poliție.

Protocoalele standard ale forțelor de ordine cer ca poliția să se confrunte fără întârziere cu un atacator activ în școală, în loc să aștepte întăriri sau mai multă putere de foc, lucru pe care McCraw l-a recunoscut vineri.