• Rămășițele lui Mungo Lady, Mungo Man și ale altor 106 persoane au fost descoperite între 1960 și 1980 în regiunea lacurilor Willandra din sud-vestul statului New South Wales de către cercetătorii de la Universitatea Națională Australiană, conform stuff.co.
  • Acestea se numără printre cei mai vechi oameni moderni descoperiți oriunde în lume, iar descoperirea lor a rescris istoria Australiei, oferind dovezi ale existenței continue a aborigenilor.
  • Un număr mare de părți interesate, inclusiv ceilalți semnatari ai scrisorii, pun la îndoială autoritatea grupului consultativ aborigen. Consiliul de administrație al grupului ar fi trebuit să se confrunte cu alegeri anul trecut, dar procesul a fost amânat din cauza restricțiilor de sănătate COVID-19.

Un grup de proprietari tradiționali aborigeni și de bătrâni din Australia solicită un ordin judecătoresc pentru a opri un plan al ministrului australian al Mediului, Sussan Ley, de a reîngropa în secret oasele lui Mungo Man și Mungo Lady, spunând că acesta tratează rămășițele umane străvechi ca pe niște gunoaie.

Rămășițele lui Mungo Lady, Mungo Man și ale altor 106 persoane au fost descoperite între 1960 și 1980 în regiunea lacurilor Willandra din sud-vestul statului New South Wales de către cercetătorii de la Universitatea Națională Australiană, conform stuff.co.

Acestea se numără printre cei mai vechi oameni moderni descoperiți oriunde în lume, iar descoperirea lor a rescris istoria Australiei, oferind dovezi ale existenței continue a aborigenilor.

Recomandări

FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META
ÎN CHINA ÎȚI IEI LIBER DACĂ EȘTI TRIST
A.I. ÎN MUZEE
CUM E VREMEA ÎN ROMÂNIA?
CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT

Aborigenii trag Guvernul la răspundere pentru reînhumare

Dar planurile anunțate luna aceasta de reîngroparea a celor doi, ale căror rămășițe sunt depozitate în condiții de siguranță în Parcul Național Mungo, au devenit din nou subiect de dispută, iar membrii de rang înalt ai celor trei grupuri tradiționale tribale au semnat o scrisoare urgentă adresată lui Ley, cerându-i acesteia să explice motivul pentru care a permis o reîngropare anonimă și secretă.

Sub titlul „Immeasurable Cultural Harm & Soul Sickness”, membrii grupului scriu în calitate de „persoane vătămate” în conformitate cu secțiunea 13 din Legea din 1977 privind deciziile administrative. Grupul solicită o expunere în scris a motivelor ministrului și vrea să obțină un ordin judecătoresc privind reînhumarea.

Diferite grupări au intrat în conflict

Un alt grup de aborigeni, Grupul consultativ aborigen al zonei de patrimoniu mondial Willandra Lakes Region World Heritage Area, care pretinde că este reprezentativ pentru populația Barkindji/Paakantji, Mutthi Mutthi și Ngiyampaa, se opune primului grup. Aceștia au decis în 2018 că strămoșii lor ar trebui să fie reîngropați.

Dar profesorul Jim Bowler, geologul care a identificat pentru prima dată rămășițele lui Mungo Lady în 1968 și Mungo Man în 1974, spune că implicarea reînhumării „semnalează moartea virtuală a unei zone de patrimoniu mondial”.

Odată ce sunt îngropate în secret, tratate ca un gunoi, acest lucru subminează însăși baza statutului de patrimoniu mondial. Ar fi o pată pe demnitatea națiunii și pe reputația internațională. Este o rușine”, spune Bowler.

Bowler face parte dintr-un grup care sprijină peste 50 de persoane din Barkindji/Paakantji, Mutthi Mutthi și Ngiyampaa, care își propun să înființeze un loc de păstrare și un centru cultural în țară pentru rămășițe. Grupul susține că o reînhumare în locuri „anonime” risipește o oportunitate de a afla mai multe despre Australia antică și despre omenirea modernă timpurie.

Un număr mare de părți interesate, inclusiv ceilalți semnatari ai scrisorii, pun la îndoială autoritatea grupului consultativ aborigen. Consiliul de administrație al grupului ar fi trebuit să se confrunte cu alegeri anul trecut, dar procesul a fost amânat din cauza restricțiilor de sănătate Covid-19.

Cine are dreptul să decidă?

Michael Taylor, un proprietar tradițional recunoscut în temeiul unei decizii din 2015 privind titlul nativ, a declarat că organizația înființată pentru a gestiona și a proteja drepturile și interesele titularilor de titlu nativ nu a primit nicio comunicare cu privire la decizia ministrului, nici din partea ministrului, nici din partea grupului consultativ, și nu a fost invitat la anunțul de la fața locului din Parcul Național Mungo la începutul acestei luni.

Am fost lăsați chiar în afara întregului proces. Nu primim niciodată e-mailuri sau telefoane. Nu știm de ce a mers atât de prost. Pur și simplu nu au niciun respect pentru proprietarii tradiționali”, spune Taylor.

Bowler a descris grupul consultativ aborigen ca fiind „un club închis” care „exclude în mod voit contribuția științifică”.

Acel mic grup restrâns al AAG a refuzat chiar să recunoască importanța centrală a patrimoniului natural al vestigiilor. Acestea au fost înscrise pe baza patrimoniului natural și cultural, dar patrimoniul natural a fost complet eclipsat”, spune Bowler.

Președintele grupului consultativ, Patsy Winch, și directorul executiv al zonei de patrimoniu mondial Willandra Lakes Region, Dan Rosendahl, au fost contactați pentru comentarii.

Biroul lui Ley spune că a fost efectuată o consultare publică extinsă în conformitate cu Legea australiană privind protecția mediului și conservarea biodiversității, iar procesul de reînhumare ar asigura că locațiile au fost înregistrate, dar nu au fost dezvăluite public.

Procesul va respecta, de asemenea, drepturile proprietarilor tradiționali de a lua decizii viitoare în ceea ce privește rămășițele, inclusiv o viitoare reexaminare științifică sau un proces alternativ de înmormântare în viitor”, a declarat un purtător de cuvânt.