• David DePape este acuzat că a pătruns prin efracție în locuința președintei Camerei Reprezentanților din SUA în încercarea de a o răpi și că l-a atacat pe soțul ei, Paul, cu un ciocan.
  • Locotenentul Carla Hurley, care l-a interogat pe DePape timp de o oră în ziua atacului, a declarat că acuzatul i-a spus despre alte persoane pe care dorea să le vizeze.
  • Locotenentul Hurley a declarat că DePape i-a spus că a căutat-o pe Nancy Pelosi și i-a spus soțului ei că nu făcea parte din plan.

Un bărbat acuzat că l-a atacat pe soțul președintei Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a spus că există rău în Washington” și a numit alte ținte, inclusiv pe actorul Tom Hanks, a declarat un tribunal.

David DePape este acuzat că a pătruns prin efracție în locuința soților Pelosi din San Francisco, la 28 octombrie, în încercarea de a o răpi pe președinta Camerei Deputaților – care nu se afla acolo.
În schimb, el l-a bătut cu un ciocan pe soțul ei, Paul Pelosi, în vârstă de 82 de ani, iar atacul violent a provocat o undă de șoc în lumea politică.

Judecătorul Stephen Murphy, de la Curtea Superioară din San Francisco, a decis că procurorii au prezentat suficiente dovezi în timpul unei audieri preliminare de miercuri pentru a merge mai departe cu un proces privind acuzațiile statului, inclusiv tentativă de omor.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN

Locotenentul Carla Hurley, care l-a interogat pe DePape timp de o oră în ziua atacului, a declarat că acuzatul i-a spus despre alte persoane pe care dorea să le vizeze, printre care laureatul cu Oscar Hanks, guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, și fiul președintelui Joe Biden, Hunter.

Ofițerul nu a spus dacă poliția avea vreo dovadă a unui complot împotriva lor. Colegul său, Kyle Cagney, a declarat că i-a văzut atât pe DePape, cât și pe Pelosi ținând ciocanul în mână când s-a deschis ușa. El a declarat în fața instanței că DePape nu a urmat comenzile ofițerilor de a arunca arma și, în schimb, s-a năpustit asupra dlui Pelosi, lovindu-l cu ciocanul. Pelosi a fost lovit până și-a pierdut cunoștința înainte de a se trezi într-o baltă de sânge.

Ulterior, el a fost supus unei intervenții chirurgicale pentru a repara o fractură craniană și răni grave la brațul drept și la mâini. Locotenentul Hurley a declarat că DePape i-a spus că a căutat-o pe Nancy Pelosi și i-a spus soțului ei că nu făcea parte din plan. Ea a adăugat că DePape i-a spus totuși lui Pelosi: Pot să te scot, pot să te scot”.

Locotenentul Hurley a declarat că DePape i-a spus că, după ce a văzut luminile unei mașini de poliție, i-a spus dlui Pelosi: Nu am de gând să mă predau, sunt aici să lupt. Dacă mă împiedici să mă duc după oameni, vei primi pedeapsa în locul meu”.

Procurorii au arătat în instanță ciocanul care ar fi fost folosit în timpul atacului, în timpul procedurilor de miercuri, la care a participat Christine Pelosi, unul dintre cei cinci copii adulți ai soților Pelosi.

Biroul procurorului districtual a redat în sala de judecată înregistrarea audio a apelului la 911 al domnului Pelosi către poliția din San Francisco. De asemenea, au arătat sub un minut de înregistrare video de la camerele de corp care au surprins atacul. Dispecerul de la 911 a fost creditat pe scară largă pentru că a trimis doi ofițeri la casa cuplului în ciuda informațiilor limitate.

DePape, care a purtat o salopetă portocalie pentru audierea de miercuri, a pledat nevinovat la acuzațiile federale și de stat, inclusiv tentativă de crimă, jaf și abuz de bătrâni. El rămâne în arest fără cauțiune. El trebuie să se întoarcă în instanță pe 28 decembrie.

Pelosi se afla la Washington în momentul atacului soțului ei și se afla sub protecția echipei sale de securitate, care nu se extinde la membrii familiei.