• 20 de pompieri din Franța sunt acuzați de o tânără că au violat-o când avea între 13 și 15 ani
  • Ororile ar fi început în 2008 și ar fi durat doi ani
  • Cazul femeii a stârnit indignare, iar în toată Franța sunt organizate proteste
  • Militanții solicită o lege pentru protejarea minorilor

În toată Franța au loc proteste, în sprijinul unei femei care acuză că a fost violată de 20 de pompieri când avea între 13 și 15 ani. Cazul său este examinat de Instanță săptămâna aceasta, iar militanții speră că va fi implementată o lege mai dură privind actul sexual cu un minor, scrie The Guardian.

Julie spune că a fost violată de pompierii parizieni timp de doi ani, după ce a fost îngrijită de Pierre, un pompier care i-a oferit ajutorul în timpul unei crize severe de anxietate când avea 13 ani. Se întâmpla la începutul anului 2008.

Declarațiile se bat cap în cap. Trei dintre cei care au fost acuzați au recunoscut că au făcut sex cu ea, dar spun că a s-a întâmplat cu acordul ei. Într-un articol scris la scurt timp după aceea, Julie spunea că era „îngrozită și paralizată de frică“ la acea vreme.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Pierre a găsit numărul de telefon al lui Julie din fișa ei medicală, în care era înregistrată și vârsta. Tânăra povestește că ulterior a „bombardat-o“ cu „mesaje afectuoase“, ajungând chiar să îi ceară să se dezbrace în fața camerei web. După ce copila a acceptat, pompierul i-ar fi dat numărul de telefon unui coleg al său, care i-a cerut adolescentei același lucru.

Deznodământul cazului va fi comunicat, miercuri, de Curtea de Casație, când avocații vor susține că toți cei 20 de pompieri ar trebui să fie găsiți vinovați pentru viol. În prezent, doar trei bărbați sunt acuzați de „hărțuire sexuală“.  În timp ce au fost interogați, doi dintre bărbații acuzați au recunoscut că au făcut „sex în grup“ cu Julie în timp ce erau de serviciu și purtau uniformele. Altul a mărturisit că actul sexual a avut loc într-o toaletă dintr-un spital parizian în care era internată Julie.

Atât sănătatea mintală, cât și cea fizică, au început să se deterioreze, după abuzurile suferite, fapt ce a provocat mai mult crize. Pompierii ar fi fost la ea acasă de 130 de ori pe parcursul a doi ani. Ulterior, lui  Julie i-au fost prescrise medicamente anti-anxietate.

Ce spune legislația franceză

Legislația franceză spune că este infracțiune atunci când o autoritate a statului întreține relații sexuale cu o persoană care are sub 18 ani. Conform legii, pentru a aduce acuzații de viol, reclamanta trebuie să dovedească că a fost forțată sau constrânsă prin violență. În caz contrar, agresorul poate fi acuzat doar de hărțuire sexuală.

În Franța pedeapsa maximă pentru hărțuire sexuală este de șapte ani, în comparație cu 20 de ani pentru viol.

Cursul întâmplărilor

În ianuarie 2009, Pierre a intrat în casa familiei, iar mama lui Julie, Leriche, a dus câinele la plimbare. Leriche a susținut că în acest timp a violat-o pe fiica ei. „Era ultima persoană la care mă gândeam că ar fi putut să facă așa ceva pentru că a ajutat-o ​​de atâtea ori și a văzut cât de vulnerabilă era.“

În noiembrie 2009, Pierre, purtând uniformă, a dus-o pe Julie, în vârstă de 14 ani, la apartamentul său, unde a spus anchetatorilor că a violat-o din nou. Au venit doi colegi și Julie spune că a fost violată pe rând, în timp ce bărbații urmăreau filme pentru adulți.

În 2018, în urma protestelor feministelor, a fost propusă o modificare a legii care ar introduce o vârstă de consimțământ la 15 ani. Aceasta ar însemna că sexul cu cineva mai mic ar fi considerat viol. Dar legea nu a fost adoptată.

Julie a terminat tratamentul în iulie 2010 și, având mintea mai limpede, a dezvăluit abuzul mamei sale. Pe 31 august, Leriche a depus o plângere oficială la poliție.

Șase luni mai târziu, cei trei bărbați acuzați că au violat-o pe Julie acasă la Pierre au fost cercetați, dar nu au fost luate măsuri împotriva celor 17 rămași.

În martie 2011, un judecător a fost pus să investigheze cazul privind cei trei pompieri acuzați de viol în grup. Ancheta a durat opt ​​ani, la finalul căreia, în iulie 2019, judecătorul a decis să anuleze acuzațiile de viol și să le înlocuiască cu „sex consensual cu un minor sub 15 ani“.

La auzul rezultatului anchetei, în 2019, Julie a încercat să se sinucidă, suferind răni grave. Familia a respins decizia judecătorului și a dus cazul la Curtea de Apel din Versaillles. 

În noiembrie anul trecut, apelul a fost respins deoarece instanța a decis că Julie a consimțit actele sexuale.