Judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) au stabilit, marţi, că instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie în spaţiul public a fost neconstituţională, decizie luată după sesizarea făcută de un student.

În şedinţa de marţi, Curtea Constituţională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că este neconstituţională, în ansamblul său, Ordonanţă de urgenţă a Guvernului nr.192/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr.55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, (purtarea măștii), precum şi pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă.

Curtea a constatat neconstituţionalitatea în ansamblu a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.192/2020, întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituţionale ale art.1 alin.(3) şi (5) şi art.79 alin.(1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Ce rămâne în vigoare după ce obligativitatea purtării măștii în aer liber a fost desemnată neconstituțională

Practic, Curtea precizează că, prin efectul prezentei decizii, sunt eliminate din fondul activ al legislaţiei, în condiţiile art.147 alin.(1) şi (4) din Constituţie, doar dispoziţiile cuprinse în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.192/2020, în timp ce celelalte texte normative din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 şi din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă rămân, în continuare, în vigoare.

Practic, este vorba despre legislaţia potrivit căreia, pe durata stării de alertă, s-a instituit obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice, în spaţiile comerciale, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă, prin ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Afacerilor Interne.

Sesizarea despre obligativitatea purtării măștii a fost făcută de un student care a contestat amenda. Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie.