• CEDO a decis că Rusia este „responsabilă” pentru asasinarea fostului spion Alexander Litvinenko.
  • Litvinenko a fost otrăvit cu poloniu 210 în 2006, în Marea Britanie.
  • Rusia este vinovată de încălcarea articolului 2 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marți, 21 septembrie, că Rusia este „responsabilă” pentru asasinarea fostului spion Alexander Litvinenko, otrăvit cu poloniu 210 în 2006, în Marea Britanie.

Curtea consideră „că există o puternică prezumție” că autorii otrăvirii, identificați de o anchetă britanică, „au acționat ca agenți ai statului rus”. CEDO subliniază, de asemenea, că Moscova nu a furnizat o explicație alternativă „satisfăcătoare și convingătoare”, „și nici nu a respins concluziile anchetei publice britanice”, potrivit Le Figaro.

Prin urmare, au găsit Rusia vinovată de încălcarea articolului 2 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care garantează dreptul la viață, și a articolului 38, care obligă statele să furnizeze CEDO toate documentele necesare pentru examinarea unui caz.

Recomandări

CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ
CÂT COSTĂ DISTRACȚIA?
CCR SUB LUPA SUA
RUSIA EXECUTĂ PRIZONIERII

Vladimir Putin, acuzat în mod direct

Rusia a fost obligată să plătească 100.000 de euro pentru daune morale văduvei lui Alexander Litvinenko, o sumă deosebit de mare în lumina jurisprudenței Curții. Judecătorul rus a exprimat o „opinie divergentă” cu privire la încălcarea dreptului la viață.

Fost agent KGB și FSB, Alexander Litvinenko a fost concediat din serviciile de securitate rusești după ce a raportat un studiu privind posibilitatea asasinării unui om de afaceri bogat, a declarat CEDO. El a primit azil în Marea Britanie în 2001, când a denunțat corupția și presupusele legături între serviciile de informații rusești și crima organizată.

Alexander Litvinenko a murit la 23 noiembrie 2006 în urma otrăvirii cu poloniu-210, o substanță radioactivă extrem de toxică. În timp ce era pe moarte, el l-a arătat cu degetul pe președintele rus Vladimir Putin. Într-un raport de investigație publicat în 2016, autoritățile britanice i-au desemnat pe Dmitri Kovtun și Andrei Lugovoy drept autorii uciderii sale. Moscova a refuzat întotdeauna să îi extrădeze.