• Jurnaliștii de la The New York Times au publicat o investigație pentru cazurile de dopaj de la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2021.
  • 23 de înotători din China au fost depistați pozitiv la teste, dar au participat la Jocurile Olimpice.
  • Oficialii chinezi au eliminat în secret acuzațiile de dopaj pentru sportivii olimpici.

O investigație The New York Times a scos la iveală o situație mai puțin obișnuită în lumea sportului. Chiar la ultima ediție a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, mai mulți sportivi chinezi au fost depistați pozitiv la testele de dopaj, însă… au reușit să cucerească până și medalii de aur.

Ce a descoperit echipa care a derulat investigația?

Întreaga poveste surprinsă de jurnaliștii de la The New York Times începe cu șapte luni înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2021, când 23 de înotători profesioniști din China au fost depistați pozitiv la testele antidoping, situație care ar fi trebuit să anunțe excluderea lor din orice competiție, mai ales a sportivilor și sportivelor care urmau să participe la Olimpiada de Vară. Totuși, au reușit să participe, asta după ce mai mulți oficiali ai statului chinez au eliminat în secret acuzațiile de dopaj, iar reprezentanții Agenției Mondiale Antidoping nu au mai intervenit, dintr-un motiv sau altul, în toată povestea. Și asta nu e tot. Nu doar că au reușit să participe, însă au câștigat și medalii, inclusiv trei de aur.

Ce reacții au apărut la nivel internațional?

Reacțiile au apărut foarte repede după investigația publicată de New York Times, mai ales că statul chinez a fost de mai multe ori ținta unor scandaluri cu privire la situații de dopaj. Oficiali americani și alți experți în lumea sportului suțin că sportivii în cauză nu trebuie doar suspendați, ci și anchetați individual nu doar la nivel național, ci și de autoritățile internaționale, precum Federația Internațională de Natație, World Aquatics sau Agenția Mondială Antidoping. Cea mai mare problemă e că mai mulți înotători dintre cei vizați, inclusiv Zhang Yufei, de două ori medaliată în 2021, sunt așteptați să concureze la Jocurile Olimpice de Vară de la Paris din vara aceasta.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE ZIUA EUROPEI
AVERTISMENTUL UNUI CERCETĂTOR DESPRE A.I.
MAI ESTE EUROPA IUBITĂ?
CIOLACU DĂ VINA PE CÎȚU
LUIS RUBIALES VA FI JUDECAT
CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI

Citește și