• O persoană a murit și șapte sunt date dispărute după ce două elicoptere militare japoneze s-au prăbușit.
  • Ministrul Apărării spune că se analizează posibilitatea unei coliziuni între cele două elicoptere.
  • Marina a precizat că implicarea unei alte țări în acest incident este puțin probabilă.

O persoană a murit și șapte sunt date dispărute după ce două elicoptere militare japoneze s-au prăbușit după o posibilă coliziune în timp ce se aflau în largul mării, au anunțat autoritățile, conform The Guradian.

Un purtător de cuvânt al forțelor de autoapărare ale Japoniei a declarat că prăbușirea a avut loc sâmbătă seara târziu, iar o persoană a fost recuperată și ulterior a fost confirmat decesul. Ministrul Apărării, Minoru Kihara, a declarat că salvatorii „au observat ceea ce se crede a fi părți ale aeronavei în mare și credem că cele două elicoptere s-au prăbușit. În acest moment, cauza este necunoscută, dar în primul rând facem tot posibilul pentru a salva vieți”.

El a precizat că elicopterele „fac exerciții pentru a contracara submarinele pe timp de noapte”.

Recomandări

ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID
MAD MAX REVINE
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI

Câteva ore mai târziu, Kihara a declarat reporterilor că membrul echipajului care a fost salvat a fost confirmat mort. El a declarat că Ministerul a recuperat înregistrările de zbor și că „analizează [cauza incidentului], inclusiv posibilitatea unei coliziuni între cele două”.

Se pare că elicopterele s-au prăbușit în timpul unui antrenament nocturn în largul insulelor Izu din Pacific, a relatat postul de televiziune NHK. Comunicarea cu unul dintre elicoptere a fost pierdută la ora 22:38 în largul insulei Torishima, iar un minut mai târziu a fost primit un semnal de urgență de la această aeronavă, a relatat NHK.

Aproximativ 25 de minute mai târziu, militarii și-au dat seama că s-a pierdut comunicarea cu celălalt avion în aceeași zonă. Elicopterele Mitsubishi SH-60K operează în principal de pe distrugătoare navale.

Marina a precizat că, întrucât nu existau alte aeronave și nici nave în apele din apropiere, implicarea unei alte țări în acest incident este puțin probabilă.

Japonia își mărește cheltuielile pentru apărare și aprofundează cooperarea cu SUA și cu alte țări din Asia ca răspuns la asertivitatea tot mai mare a Chinei în regiune și la o Coree de Nord imprevizibilă.

În aprilie 2023, un elicopter al armatei japoneze cu 10 persoane la bord s-a prăbușit în largul insulei Miyako, în sudul Okinawa. Nu au existat supraviețuitori.

Citește și