• Experții în domeniul drepturilor omului din cadrul Comitetului pentru drepturile omului al ONU au cerut abrogarea legii într-un raport din iulie.
  • Nu există dovezi care să demonstreze în mod direct că cineva a fost incitat de inculpați să submineze puterea statului, dar acest risc real există.
  • Autoritățile de la Beijing și Hong Kong spun că legea securității a restabilit stabilitatea în centrul financiar global după protestele masive antiguvernamentale și pro-democrație din 2019.

Cinci adolescenți din cadrul unui grup din Hong Kong care pledează pentru independența față de regimul chinez au fost condamnați sâmbătă de un judecător la trei ani de detenție într-o instituție corecțională, pentru că au îndemnat la o revoluție armată într-un caz de securitate națională.

Cei cinci, dintre care unii erau minori cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani la momentul presupusei infracțiuni, au pledat vinovați de incitare a altora la subminarea puterii de stat prin intermediul unui grup numit Returning Valiant. Sentințele pentru alți doi, cu vârste de 21 și 26 de ani, vor fi pronunțate la o dată ulterioară.

Judecătorul Kwok Wai-kin a detaliat modul în care inculpații au pledat pentru o revoluție sângeroasă” pentru a răsturna statul chinez la chioșcurile de stradă și pe Instagram și Facebook după adoptarea unei legi radicale privind securitatea națională impusă de China.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Kwok a calificat presupusa incitare ca fiind o infracțiune gravă, dar, cu toate acestea, a ținut cont de vârsta și imaturitatea lor, condamnându-i la un centru de formare sau la un centru de detenție pentru tineri, în loc de închisoare. Durata șederii, plafonată la trei ani, este lăsată la latitudinea autorităților corecționale.

Chiar dacă doar o singură persoană este incitată de ei, stabilitatea socială a Hong Kong-ului și siguranța rezidenților pot fi grav puse în pericol, a adăugat Kwok.

Nu există dovezi care să demonstreze în mod direct că cineva a fost incitat de inculpați să submineze puterea statului, dar acest risc real există.

Patru dintre cei cinci au fost deja arestați preventiv pentru mai mult de un an, doar unul dintre ei fiind eliberat pe cauțiune. Procurorii Anthony Chau și Stella Lo au declarat anterior în fața instanței că broșurile grupului au menționat Revoluțiile franceză și ucraineană ca exemple de rebeliuni armate de succes și l-au citat pe Mao Zedong cu privire la faptul că o revoluție este un act violent al unei clase care o răstoarnă pe alta.

Procurorii au detaliat modul în care poliția a confiscat steaguri, broșuri, pistoale cu aer comprimat, muniție și bastoane extensibile într-o clădire industrială. Cel puțin 22 de persoane legate de grup au fost arestate anul trecut. Mai multe dintre ele sunt acuzate separat de conspirație în vederea comiterii de acte de terorism, în conformitate cu legea privind securitatea.

Autoritățile de la Beijing și Hong Kong spun că legea securității a restabilit stabilitatea în centrul financiar global după protestele masive antiguvernamentale și pro-democrație din 2019.

Cu toate acestea, experții în domeniul drepturilor omului din cadrul Comitetului pentru drepturile omului al ONU au cerut abrogarea legii într-un raport din iulie, pe fondul îngrijorărilor că este folosită pentru a reprima libertățile fundamentale.