Cine sunt cei doi pușcăriași reținuți în SUA, pe care Moscova îi vrea în schimbul lui Paul Whelan

Sursa foto: Profimedia
  • Fratele lui Paul Whelan spune că Moscova și-ar dori să facă schimb de prizioneri, acesta fiind motivul pentru care l-ar fi reținut.
  • În SUA sunt reținuți doi ruși: traficantul de arme Viktor Bout și pilotul Konstantin Iaroşenko, deţinut pentru trafic de droguri.
  • Acuzat de spionaj în Rusia, în favoarea SUA, fostul pușcaș marin, Paul Whelan a fost condamnat la 16 ani de închisoare și muncă silnică în Rusia .
  • Paul Whelan se declară nevinovat și spune că totul i-a fost înscenat. 

Fratele fostului pușcaș marin, Paul Whelan spune că acesta a fost reținuț în schimbul unor pușcăriași ruși care sunt în posesia autorităților americane. Moscova îî vrea pe traficantul de arme Viktor Bout și pilotul Konstantin Iaroşenko, deţinut pentru trafic de droguri, scrie AFP.

„Este o diplomaţie a ostaticului. Folosesc cetăţenii ca pioni pentru a încerca să obţină o contrapartidă din eliberarea lor”, spune David Whelan.

„Nimeni nu crede că este un spion, nici măcar ruşii. Nu este un comerciant al morţii, nici un individ care a strâns milioane de dolari din traficul de droguri”, a subliniat David Whelan.

Acuzat de spionaj în Rusia, în favoarea SUA, fostul pușcaș marin, Paul Whelan a fost condamnat la 16 ani de închisoare și muncă silnică în Rusia. După un proces cu ușile închise, luni, un tribunal din Rusia l-a declarat vinovat.