• Gareth Lee a inițiat o acțiune în justiție în 2014, după ce o brutărie din Belfast, administrată de creștini, a refuzat să-i facă un tort cu sloganul „Susțineți căsătoriile gay”.
  • Afacerea de familie Ashers a declarat că sloganul era în contradicție cu valorile lor creștine.
  • Instanța europeană a declarat cazul domnului Lee inadmisibil, spunând că acesta nu a reușit să epuizeze toate opțiunile în instanțele britanice.

Controversatul caz al „tortului gay” a fost respins de Curtea Europeană a Drepturilor Omului după o dispută de aproape 7 ani.

Un activist pentru drepturile homosexualilor a pierdut o dispută de șapte ani pe tema discriminării în legătură cu o comandă de tort, Curtea Europeană a Drepturilor Omului declarând cazul său inadmisibil.

Gareth Lee a inițiat o acțiune în justiție în 2014, după ce o cofetărie din Belfast, administrată de creștini, a refuzat să-i facă un tort cu sloganul „Susțineți căsătoriile gay”.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Afacerea de familie Asher’s a declarat că sloganul era în contradicție cu valorile lor creștine.

Instanța europeană a declarat cazul lui Gareth Lee inadmisibil, spunând că acesta nu a reușit să epuizeze toate opțiunile în instanțele britanice.

Bărbatul din Belfast a susținut de mult timp că, prin refuzul de a-i onora comanda, brutăria l-a discriminat din cauza orientării sale sexuale și a convingerilor sale politice.

Gareth Lee câștigat procesul său inițial și un apel ulterior în instanțele britanice, dar în 2018 Curtea Supremă din Regatul Unit nu a fost de acord cu instanțele inferioare și a dat dreptate cofetăriei.

Lee a înaintat apoi cazul său la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, unde a fost examinat de șapte judecători care au decis, prin majoritate, că acesta trebuie respins.