• În cursul zilei de marți, o curte de apel federală va audia argumente cu privire la posibilitatea ca un arbitru extern numit de Cannon să fie autorizat să continue examinarea documentelor confiscate în timpul percheziției.
  • Acesta va stabili dacă unele dintre înregistrări ar trebui să fie ținute departe de anchetatorii criminali.
  • Al Patrulea Amendament al Constituției SUA implică percheziția și confiscarea nerezonabilă.

Fostul președinte american Donald Trump a cerut marți unei instanțe federale din Florida să îi furnizeze lui și avocaților săi o versiune completă a declarației pe care anchetatorii federali au folosit-o pentru a obține un mandat de percheziție pentru proprietatea sa din Florida în luna august.

Procurorii desfășoară o anchetă penală privind păstrarea documentelor guvernamentale la complexul Mar-a-Lago al lui Trump după încheierea președinției sale. Cererea de desecretizare a declarației pe proprie răspundere privind mandatul de percheziție a fost adresată judecătorului districtual american Aileen Cannon din Florida.

O versiune redactată a declarației sub jurământ a fost făcută publică în august, după ce organizațiile media au solicitat publicarea acesteia, cu secțiuni tăiate cu negru despre care procurorii au spus că ar trebui să rămână secrete. Departamentul de Justiție a declarat că redactarea a inclus informații de la o gamă largă de martori civili”, precum și tehnici de investigație care, dacă ar fi fost dezvăluite, ar fi putut dezvălui modul de obstrucționare a anchetei.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Avocații lui Trump au declarat marți în fața instanței că acesta trebuie să poată examina întreaga declarație sub jurământ și să stabilească dacă cel de-al patrulea amendament a fost respectat, subminat în mod intenționat sau încălcat în mod nesăbuit de un Departament de Justiție hotărât să își bage nasul sub cortul Mar-a-Lago”.

Al Patrulea Amendament al Constituției SUA implică percheziția și confiscarea nerezonabilă. Trump, un republican, a acuzat Departamentul Justiției (DOJ), condus de președintele Joe Biden, că a desfășurat o vânătoare de vrăjitoare politică.