• DNA anchetează in rem complicitățile legate de un azil care funcționa ilegal în Sectorul 6 al Capitalei.
  • În cazul azilului din Sectorul 6 sunt vizate potențiale fapte de abuz în serviciu și de corupție ale funcționarilor publici
  • În cazul „azilelor groazei” din Voluntari, astăzi, procurorii DNA l-au pus sub acuzare și pe Ștefan Cristian Godei, arestat și inculpat deja în dosarul DIICOT
  • 1 dosar pe tema „azilelor groazei” este în investigarea Secției 1 a DNA, 3 dosare penale pe potențiale fapte de corupție sunt investigate de Secția a II-a a DNA, 1 dosar pe aceeași temă este în ancheta ST Alba, 2 dosare penale sunt deschise la ST Bacău, 1 dosar penal pe aceeași tematică a fost deschis și la ST Galați iar un altul este deschis de către procurorii Serviciului Teritorial Târgu Mureș.

Direcția Națională Anticorupție a deschis până în prezent un număr de 9 dosare pe tema neregulilor găsite în relaționare cu centrele de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități, arată surse judiciare.

1 dosar pe tema azilelor este deschis la Secția 1 a DNA, 3 dosare de potențiale fapte de corupție sunt investigate de Secția a II-a a DNA, 1 dosar pe aceeași temă este în ancheta ST Alba, 2 dosare penale sunt deschise la ST Bacău, 1 dosar penal a fost deschis și la ST Galați iar un altul este deschis de către procurorii Serviciului Teritorial Târgu Mureș.

După situațiile centrelor descoperite în Voluntari – Ilfov și Mureș – care sunt în prezent investigate de DNA, procurorii anticorupție anchetează acum și complicitățile legate de un azil care funcționa ilegal în Sectorul 6 al Capitalei.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

DNA anchetează in rem potențiale fapte de abuz în serviciu și de corupție ale funcționarilor publici, arată aceleași surse.

În iulie 2023, 25 de bătrâni au fost evacuați din azilul care funcționa ilegal în Sectorul 6 iar autoritățile au închis centrul care de 6 luni nu mai avea autorizație. Oamenii în etate, unii dintre ei cu dizabilități, nu erau îngrijiți corespunzător și primeau inclusiv mâncare expirată, au comunicat la acea vreme autoritățile.

În urma verificărilor a fost deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă și exercitarea unei profesii fără drept, a arătat în acel moment presa.

Pe 11 iulie 2023, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu (PNL) a scris pe contul său de Facebook despre situația azilului descoperit în sectorul său:

„Când veți vedea astfel de știri, scrise șleampăt, intenționat sau nu, vă rog să le luați cu un grăunte de sare.  „Un nou centru de bătrâni, de data aceasta din Sectorul 6, a fost găsit insalubru…”. Centrele noastre sunt mult peste toate standardele din țară, vă asigur de asta!  Ceea ce citiți, se referă la centre/azile private sau clandestine cu care Primăria Sectorului 6 nu are nicio legătură! Nu le autorizăm, nu le controlăm.  Instituțiile cu atribuții de certificare și control sunt acelea de sub M. Muncii!  Știrile acestea, neclare, scrise într-o doară, pot induce în eroare publicul neavizat. Fac apel la ziariști și la redactorii șefi să scrie EXPLICIT știrile, bine documentat, pentru o corectă informare a populației!  Când se vorbește despre Sectorul 6 în acest fel, oamenii sar pe bună dreptate și se gândesc automat la Primărie.  Centrele noastre au fost temeinic verificate astăzi de către Prefectura Capitalei, ISU, ANPIS, OPC, ITM, DSP și s-au prezentat impecabil! Le mulțumesc pentru acest lucru colegilor mei, lucrători sociali și manageri! Vă mulțumesc pentru înțelegere! Biroul de presă vă stă permanent la dispoziție cu informații si clarificări”.

În cazul „azilelor groazei” din Ilfov, astăzi, procurorii DNA l-au pus sub acuzare și pe Ștefan Cristian Godei, președintele Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz, care patrona așa numitele « azile ale groazei » din Voluntari.

Ștefan Godei este suspectat de procurorii DNA de săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

„În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: În zilele de 10 și 11 mai 2023, suspectul G.Ș.C., în calitatea menționată mai sus, în scopul obținerii licenței de funcționare pentru un centru de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități pe care-l deținea în orașul Voluntari, județul Ilfov, ar fi completat documentele necesare conform instrucțiunilor trasate de inculpații Rontescu Florina și Năstase Andrei Cornel, inspectori sociali în cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov, pentru a dovedi îndeplinirea standardele minime de calitate de către centrul respectiv.
Ulterior, cei doi inspectori ar fi transmis către Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, un raport favorabil în condițiile în care centrul respectiv nu îndeplinea cerințele minime de funcționare, prevăzute de lege.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane”, arată DNA.

Citește și