• Un nou document judiciar de 165 de pagini detaliază eforturile lui Trump de a răspândi afirmații false despre fraudă electorală.
  • Trump și purtătorul său de cuvânt au numit documentul „plin de falsuri” și „neconstituțional”.
  • Trump susține că este o tentativă de a-l discredita înaintea alegerilor.

Donald Trump „a recurs la infracțiuni” în încercarea de a anula înfrângerea sa în alegerile din 2020, susțin procurorii într-un nou dosar judiciar care susține că fostul Președinte nu este imun la acuzații, potrivit BBC.

Consilierul special Jack Smith, procurorul desemnat să conducă cazul de interferență electorală împotriva lui Trump, a prezentat dosarul, care a fost făcut public miercuri.

Dosarul contestă afirmația lui Trump conform căreia este protejat de o hotărâre istorică a Curții Supreme din această vară, care acordă imunitate extinsă împotriva urmăririi penale pentru acte oficiale efectuate în timpul mandatului.

Recomandări

SONDA PARKER ATINGE SOARELE
MUSK MIZEAZĂ PE AFD
SECRETE DESPRE UNIVERS
CE NU POȚI VIZITA ÎN 2025?
CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ

Întrucât nu va exista niciun proces înainte ca Trump să se lupte cu rivala sa democrată Kamala Harris pentru Casa Albă în alegerile de luna viitoare, documentul judiciar de 165 de pagini poate fi ultima șansă pentru procurori de a-și prezenta cazul.

În documentul depus miercuri, procurorii susțin că Trump nu a acționat întotdeauna în calitate oficială și că, în schimb, s-a angajat într-un „efort criminal privat” pentru a anula rezultatele din 2020. Documentul este un efort al procurorilor de a avansa cauza penală împotriva lui Trump în urma hotărârii Curții Supreme din iulie.

Acesta i-a determinat pe procurori să restrângă domeniul de aplicare al acuzației lor. Hotărârea nu a aplicat imunitatea actelor neoficiale, ceea ce a determinat procurorii să argumenteze că, în timp ce Trump ar fi putut fi încă în funcție, unele dintre presupusele sale eforturi de a anula alegerile au fost legate de campania sa și de viața sa ca cetățean privat. Instanța ar trebui „să decidă că acuzatul trebuie să fie judecat pentru infracțiunile sale private, așa cum ar face-o orice alt cetățean”, a scris Smith în noul dosar.

Cazul a fost amânat în mod frecvent de la depunerea acuzațiilor de către Departamentul de Justiție, în urmă cu mai bine de un an, care îl acuză pe Trump, care neagă comiterea de infracțiuni, că a încercat să blocheze ilegal certificarea victoriei președintelui Joe Biden.

Dosarul prezintă mai multe cazuri în care vicepreședintele lui Trump, Mike Pence, și-a exprimat îndoiala cu privire la afirmațiile șefului său legate de frauda electorală și a încercat să îl convingă să accepte că a pierdut alegerile.

În documentul instanței, procurorii susțin că Trump nu a fost supărat când a aflat că vicepreședintele său a fost dus de urgență într-o locație securizată în timp ce răsculații au luat cu asalt Capitoliul la 6 ianuarie 2021. „Și ce dacă?”, ar fi spus el, când a fost informat despre scene.

Ulterior, Pence avea să facă publică despărțirea sa de Trump în urma asaltului Congresului, când unii turbulenți au strigat „Spânzurați-l pe Mike Pence” deoarece vicepreședintele a refuzat să obstrucționeze certificarea rezultatelor alegerilor.

Avocații lui Trump au luptat pentru ca ultimul dosar să rămână secret, iar purtătorul de cuvânt al campaniei, Steven Cheung, l-a numit „plin de falsuri” și „neconstituțional”.

Într-o postare pe platforma sa, Truth Social, Trump a numit-o o „lovitură” și a spus că „nu ar fi trebuit să fie publicată chiar înainte de alegeri”. El i-a acuzat pe procurori de o conduită greșită „flagrantă”.

Dosarul oferă noi dovezi și prezintă cea mai clară imagine de până acum a modului în care procurorii vor încerca să își prezinte cazul împotriva lui Trump la proces.

Se susține că acesta a planificat întotdeauna să declare victoria indiferent de rezultat și a pus bazele acestui lucru cu mult înainte de ziua alegerilor. De asemenea, îl acuză că a răspândit cu bună știință afirmații false cu privire la vot pe care el însuși le-a considerat „nebunești”.

Dosarul susține, de asemenea, că Trump și aliații săi, inclusiv avocatul Rudy Giuliani, au încercat să „exploateze violența și haosul de la Capitoliu” din 6 ianuarie 2021 pentru a întârzia certificarea alegerilor. Aceștia ar fi sunat senatori și au lăsat mesaje vocale care le cereau să se opună alegătorilor de stat.

Trump a declarat miercuri că acest caz se va încheia cu „victoria sa completă”. O dată a procesului nu a fost stabilită.

Citește și