• Ancheta lui Smith privind posibila manipulare necorespunzătoare a materialelor clasificate și posibila obstrucționare a justiției pare să se apropie de ultimele etape de câteva săptămâni. 
  • Reglementările Departamentului de Justiție permit procurorilor să notifice subiecții unei anchete că au devenit o țintă.
  • Adesea, o notificare că o persoană este o țintă este un semn puternic că ar putea urma o punere sub acuzare.

Departamentul de Justiție a informat recent echipa de avocați a lui Donald Trump că acesta este o țintă într-o anchetă federală privind posibila manipulare necorespunzătoare a unor documente clasificate, au declarat pentru CNN surse familiare cu acest caz, un semn că procurorii s-ar putea apropia de punerea sub acuzare a fostului președinte.

Sursele au fost informate despre scrisoarea-țintă și despre conținutul acesteia, dar nu au văzut-o ele însele. Decizia procurorilor de a-l informa pe Trump că este o țintă demonstrează faptul că ancheta avocatului special Jack Smith se concentrează pe acțiunile lui Trump și nu doar pe cele ale persoanelor din jurul său.

Echipa juridică a lui Trump s-a întâlnit luni cu oficiali ai Departamentului Justiției, inclusiv cu Smith, în legătură cu ancheta. Întâlnirea s-a axat pe prezentarea de către echipa juridică a lui Trump a acuzațiilor de comportament necorespunzător din partea procurorilor. Smith nu a spus nimic în afară de a-i saluta pe cei prezenți în sală în cadrul întâlnirii, a precizat sursa respectivă.

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?

Procurorii pot notifica subiecții că sunt ținta unei anchete

Reglementările Departamentului de Justiție permit procurorilor să notifice subiecții unei anchete că au devenit o țintă. Adesea, o notificare că o persoană este o țintă este un semn puternic că ar putea urma o punere sub acuzare, dar este posibil ca destinatarul să nu fie acuzat în cele din urmă.

Aceste notificări nu sunt obligatorii, dar procurorii au libertatea de a notifica subiecții că au devenit o țintă. Odată informată, o țintă are posibilitatea de a prezenta probe sau de a depune mărturie în fața marelui juriu, dacă dorește.

Trump, într-un interviu acordat miercuri lui Maggie Haberman de la The New York Times, nu a vrut să spună dacă a fost informat că este o țintă în ancheta avocatului special, dar a negat că i s-a spus că ar fi fost pus sub acuzare. Mai multe persoane care au vorbit îndelung cu Trump în această săptămână au declarat pentru CNN că au fost confuze de știri și au spus că Trump nu a ridicat că ar fi o țintă și nici nu a părut agitat.

Ancheta lui Smith privind posibila manipulare necorespunzătoare a materialelor clasificate și posibila obstrucționare a justiției pare să se apropie de ultimele etape de câteva săptămâni. 

Ancheta consilierului special a analizat modul în care Trump a gestionat documentele clasificate pe care le-a adus cu el în complexul său Mar-a-Lago după ce a părăsit Casa Albă, inclusiv acțiunile care au fost întreprinse după ce Trump a primit o citație în mai 2022 pentru a returna toate materialele clasificate aflate în posesia sa. În august anul trecut, agenții FBI au recuperat peste 100 de documente clasificate din Mar-a-Lago după ce au obținut un mandat de percheziție.

Procurorii au interogat zeci de martori în ultimele luni, inclusiv consilieri de rang înalt ai lui Trump și angajați ai complexului său din Florida. Cei mai mulți dintre martori au apărut în fața unui mare juriu din Washington, DC, dar în ultimele săptămâni un mare juriu federal din Florida a audiat mai mulți martori.

Citește și: