- 16 persoane sunt acuzate că au plasat, în luna martie a anului trecut, peste 3 tone de cocaină în apele teritoriale românești.
- De acolo, drogurile urmau să fie preluate și trimise în Europa de Vest.
- Dosarul a fost deschis după ce la finalul lui martie 2019, poliția a descoperit pe plaja din Sfântu Gheorghe o tonă de cocaină de puritate 90%
Dosarul „Cocaina de la Marea Neagră”, în care o rețea transfrontalieră de crimă organizată și trafic de droguri de mare risc a fost destructurată cu sprijinul DEA și Interpol, a fost finalizat de DIICOT.
Advertisment
Potrivit unui comunicat al DIICOT, cele 16 persoane au fost trimise în judecată pentru constituirea unui grup infracțional organizat cu scopul de a face trafic internațional de droguri, dare de mită, luare de mită și fals în declarații în formă continuată.
În cadrul operațiunii cu nume de cod „Grimm Brothers” a fost investigată o grupare infracțională organizată implicată în transportul de droguri de mare risc pe cale maritimă până în apele teritoriale românești, cu destinația finală în Balcanii de Vest, Olanda, Belgia și Spania.
Recomandări
Valoarea de piață a drogurilor este de 600 de milioane de euro.
Dosarul a fost deschis după ce la finalul lui martie 2019, poliția a descoperit pe plaja din Sfântu Gheorghe o tonă de cocaină de puritate 90%.
Capturile erau învelite în veste de salvare pentru a fi protejate în cazul unei eventuale operaţiuni de aruncare în apă la cel puţin 25 de kilometri de ţărm. Pachetele urmau să fie apoi recuperate de alţi traficanţi, cel mai probabil cei din şalupă abandonată.
România se află pe ruta nordică a drogurilor fiind un punct nodal important în drumul acestora spre Occident. Două trasee, unul pe mare şi altul pe uscat, sunt folosite de traficanţi.
Gruparea a fost constituită în perioada ianuarie-martie 2019 pentru a transporta cocaină din Brazilia, Portul Belem, furnizată de un libanez cu reședință în Brazilia, zis „Sheik-ul”, iar ulterior de a extrage această cantitate de cocaină din apele teritoriale românești ale Mării Negre și de a o preda persoanelor din cadrul grupării infracționale responsabile cu transportul acesteia spre țări din Europa de Vest şi Balcanii de Vest, în vederea plasării pe pieţele din Europa.
Potrivit rechizitoriului, drogurile au fost colectate de Sheik din ţările producătoare din America de Sud (Bolivia, Columbia, Peru). Acesta ar fi trimis cocaina în România la cererea Balkan Cartel, condus de un spaniol numit „Șeful”, care a contactat grupări care să recupereze și să transporte marfa. În acțiune erau implicați mai mulți cetățeni spanioli și români.
„Din probe a rezultat că prima navă a încărcat în Portul BELEM –Brazilia la data de 09.02.2019 pornind spre Constanța, încărcătura constând inclusiv în cantitatea de 3 tone cocaină, care trebuia să ajungă în Europa, România. Responsabilă pentru plasarea cocainei a fost o persoană aflată în conexiune strânsă cu inculpatul N.J.N.E. (cunoscut drept SHEIK-UL)”, se arată în comunicat.
De introducerea drogurilor în România s-au ocupat 15 persoane.
„În România, inculpații au cumpărat două bărci de viteză, un autoturism de teren, au închiriat 6 autoturisme ( de teren şi transport marfă tip dubiţă) precum și două pensiuni în zona Deltei Dunării, pe Brațul Sfântul Gheorghe, județul Tulcea pentru a desfășura activități de recuperare din apele teritoriale ale României a cocainei și aducere pe uscat cu cele două bărci cumpărate. Operațiunea de recuperare a fost întreruptă de faptul că una dintre bărci, ce conţinea cantitatea de aproximativ 1.040 kg cocaină, s-a răsturnat în zona plajei din localitatea Sf.Gheorghe, judeţul Tulcea, moment în care autorităţile s-au sesizat şi au fost demarate investigaţiile în cadrul operațiunii „Grimm Brothers”, mai arată procurorii.
Transportul cocainei a fost preluat de către şoferii unor TIR-uri, respectiv doi cetăţeni sârbi arestaţi preventiv în altă cauză a Biroului Teritorial Tulcea, care au fost coordonați de către o grupare de criminalitate organizată de cetățeni sârbi care au ramificații în Olanda, Spania, Belgia și America de Sud.
„Se impune mențiunea că, dată fiind puritatea (gradul de concentrație deosebit de ridicat, în jur de aproximativ 90%) cocainei depistate (1.797,399 kilograme în total), valoarea de piață a acesteia este de aproximativ 200.000.000 euro en gros, respectiv aproximativ 600.000.000 euro en detail, astfel cum rezultă și din datele furnizate de către Agenția Națională Antidrog, potrivit Raportului anual cu privire la
traficul și consumul de droguri în anul 2018 în România”, se mai arată în comunicat.
Din probe a rezultat că 300 de kilograme de cocaină a rămas în Turcia, o cantitate s-a pierdut în mare, iar o cantitate a fost scoasă din țară cu destinația Serbia, la scurt timp după răsturnarea bărcii în zona plajei Sf. Gheorghe.
Doi dintre inculpați, polițiști rutieri la IPJ Ilfov, sunt cercetați pentru luare de mită și fals în declarații, după ce au primit câte 1.000 de euro. Banii au fost primiți pentru a nu întocmi dosar penal unui suspect pe care
l-au prins în trafic conducând cu permis necorespunzător categoriei un autoturism ce tracta o remorcă pe care se afla ambarcațiunea în care se găsea cantitatea de aproximativ 3 kg. cocaină, din marfa recuperată
din apele Mării Negre.
Potrivit procurorilor, liderul grupării, Sheik-ul, este unul dintre cei mai cunoscuți traficanți/distribuitori de droguri din America de Sud. El nu a recunoscut săvârșirea infracțiunilor cu ocazia audierii efectuate de către procurorii DIICOT în Brazilia. Potrivit informațiilor transmise de către Interpol Brazilia, el este închis în Brazilia, în Penitenciarul „Paulo Luciano Campos” din statul Sao Paulo, oraş Avare, fiind condamnat la o pedeapsa de 22 ani închisoare pentru trafic de droguri.
- NASA pregătește utilizarea unor tricourilor inteligente Astroskin pentru a monitoriza sănătatea astronauților pe stația Lunar Gateway
- PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
- Kylian Mbappé, căpitanul naționalei Franței, a fost provocat de fani să alcătuiască echipa ideală. Ce nume apar pe listă
- Premierul finlandez Petteri Orpo susține că Rusia reprezintă o „amenințare permanentă și periculoasă” pentru UE
- Proteste masive anti-corupție în Serbia după tragedia din Novi Sad: „Sângele este pe mâinile tale!”
Partenerii noștri