- Prin start-up-ul său, aceasta a decis să revoluționeze industria testelor de sânge.
- Povestea bine pusă la punct a atras investiții și de 100 de milioane de dolari.
- Elizabeth Holmes riscă zece ani de închisoare pentru fraudă.
O instanță din California l-a condamnat pe simbolul căzut în dizgrație din Silicon Valley care a promis că va revoluționa testele de sânge cu start-up-ul său. Procesul era despre cea mai mare escrocherie din Silicon Valley. După mai mult de cincizeci de ore de deliberări, cei doisprezece jurați – opt bărbați și patru femei – ai tribunalului federal din San José (California), au condamnat-o luni, pe data de 3 ianuarie, pe Elizabeth Holmes, directoarea de întreprindere care promitea să revoluționeze testele de sânge cu start-up-ul său Theranos, pentru escrocherie asupra investitorilor.
Cu toate acestea, juriul a achitat-o de alte acuzații și nu a putut ajunge la un acord asupra altor acuzații împotriva ei. Tânăra de 37 de ani riscă zeci de ani de închisoare în urma condamnării sale, dar sentința va fi stabilită la o dată ulterioară în instanța federală.
Jurații au început să delibereze la sfârșitul zilei de 17 decembrie, după ce au ascultat mărturii timp de mai bine de trei luni la procesul din San José, în Silicon Valley. Holmes a fondat Theranos în 2003, la vârsta de 19 ani. Ea a promis că va produce instrumente de diagnosticare care vor fi mai rapide și mai ieftine decât cele disponibile în laboratoarele tradiționale. Cu ajutorul unei povești bine puse la punct, ea a reușit în câțiva ani să câștige încrederea unor personalități și să obțină fonduri de la investitori prestigioși, atrași de profilul acestei tinere femei, o raritate în lumea masculină a inginerilor californieni.
Fostul secretar de stat Henry Kissinger a susținut-o, la fel ca și fostul secretar al apărării James Mattis și magnatul media Rupert Murdoch, care a investit peste 100 de milioane de dolari în Theranos. La apogeu, compania a fost evaluată la aproape 10 miliarde de dolari.