VIDEO. Erou în filme, finanțator terorist în realitate. Un om a fost condamnat la 25 de ani pentru sprijinirea genocidului

KIGALI, RWANDA - SEPTEMBER 17: Paul Rusesabagina (C) is escorted by police officers to his trial at the Kicukiro Court in Kigali, Rwanda, on September 17, 2020. Paul Rusesabagina, whose actions during the Rwanda's 1994 genocide inspired the film "Hotel Rwanda", was charged with terrorism and other crimes. Stringer / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM

Un tribunal din Rwanda a condamnat un bărbat la 25 de ani de închisoare pentru terorism, după ce a fost prezentat într-un film ca un erou care a salvat vieți în timpul genocidului din Rwanda, relatează BBC.

Paul Rusesabagina, în vârstă de 67 de ani, a fost condamnat pentru sprijinirea unei organizații rebele care a comis atacuri mortale în 2018 și 2019.

Rudele sale cred că procesul este o farsă

Rudele sale au calificat procesul drept o farsă, susținând că a fost returnat cu forța din exil în Rwanda. Statele Unite, unde locuiește Rusesabagina, și-au exprimat îngrijorarea față de această condamnare.

Pe măsură ce criticile sale la adresa guvernului s-au intensificat, a trecut de la o figură renumită la un adversar al statului. El a fost lăudat mai întâi pentru acțiunile sale în timpul genocidului care avusese loc în urmă cu 27 de ani.

A fost portretizat în filme ca fiind un erou care a salvat mii de vieți

Rusesabagina, interpretat de Don Cheadle în filmul nominalizat la Oscar Hotel Rwanda, a fost prezentat ca un manager de hotel care a protejat peste 1.000 de persoane care au căutat refugiu.

În aprilie 1994, extremiștii din comunitatea hutu au ucis 800.000 de persoane în decurs de 100 de zile, în principal din grupul etnic tutsi. Tutsi e o populație minoritară din Rwanda, însă grupul lor etnic este mai mare decât cealaltă minoritate reprezentată de comunitatea twa.

Supraviețuitorii masacrului au spus că întâmplările din film nu sunt adevărate

De atunci, unii supraviețuitori au pus la îndoială evenimentele descrise în filmul din 2005. Totuși, pe măsură ce importanța lui Rusesabagina a crescut în urma publicării cărții, au crescut și criticile sale la adresa guvernului de după genocid și a președintelui Paul Kagame.

Rusesabagina s-a pronunțat împotriva încălcărilor drepturilor omului și a spus că guvernul îi discriminează pe hutu. Organizațiile pentru drepturile omului au acuzat partidul Frontul Patriotic, aflat la putere în Rwanda, de hărțuirea și reținerea opozanților. Monitorul pentru Drepturile Omului (Human Rights Watch) susține că încarcerarea arbitrară, relele tratamente și tortura sunt „ceva obișnuit”.

Rusesabagina a continuat să conducă o alianță de opoziție cu o ramură armată, Frontul Național de Eliberare (FLN), în timp ce trăia în exil.

În cadrul unui mesaj video din 2018, el a făcut apel la înlocuirea regimului, declarând că „a sosit momentul să folosim toate mijloacele posibile pentru a aduce o schimbare în Rwanda”.

În exil se află o serie de disidenți de profil înalt și de critici ai președintelui Paul Kagame, dar națiunea nu a reușit niciodată să aducă pe vreunul dintre ei înapoi și să îi judece pentru terorism.

Acesta a fost un caz deosebit de notabil, deoarece Rusesabagina și-a folosit celebritatea pentru a critica administrația de la distanță. El s-a prezentat ca un posibil rival politic al președintelui Kagame. Mulți oameni au crezut că instanța va da curs cererii procurorului de condamnare pe viață.

Însă 25 de ani de închisoare „este ca o condamnare pe viață pentru o persoană de 67 de ani”, a afirmat Anaïse Kanimba, fiica sa, la BBC.

Exit mobile version