• Familia starului din Sherlock, Benedict Cumberbatch, s-ar putea confrunta cu perspectiva unei acțiuni în justiție din cauza legăturilor sale istorice cu comerțul cu sclavi din Barbados.
  • Actorul premiat cu Oscar și-a exprimat el însuși remușcările pentru legăturile familiei sale cu sclavia.
  • De asemenea, a fost aclamat de critici pentru rolul principal al proprietarului de plantație William Ford din 12 Years a Slave”, în urmă cu mai bine de un deceniu.

Familia starului din Sherlock, Benedict Cumberbatch, s-ar putea confrunta cu perspectiva unei acțiuni în justiție din cauza legăturilor sale istorice cu comerțul cu sclavi din Barbados. Actorul premiat cu Oscar și-a exprimat el însuși remușcările pentru legăturile familiei sale cu sclavia. El a sugerat că acesta a fost motivul pentru care a acceptat rolul lui William Pitt cel Tânăr în filmul Amazing Grace, care este despre abolirea comerțului. De asemenea, a fost aclamat de critici pentru rolul principal al proprietarului de plantație William Ford din 12 Years a Slave”, în urmă cu mai bine de un deceniu.

Acum, un oficial de rang înalt de pe insula de vacanță din Caraibe, care are un rol principal în comisia națională pentru reparații, a declarat că se află în primele etape” ale eforturilor de a cere despăgubiri de la strămoșii moșiei lui Cumberbatch. Joshua Cumberbatch, al șaptelea străbunic al lui Benedict Cumberbatch, a cumpărat plantația Cleland din nordul insulei în 1728, a relatat ieri Daily Telegraph.

Aici au locuit 250 de sclavi până la abolirea sclaviei, mai bine de 100 de ani mai târziu. În urma acestei decizii, familia Cumberbatch, precum și alte exploatații de sclavi din Imperiul Britanic, au fost despăgubite de guvernul britanic. Familia Cumberbatch a primit 6.000 de lire sterline drept compensație pentru pierderea proprietății umane” – în banii de astăzi, această sumă se ridică la aproximativ 3,6 milioane de lire sterline.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Iar militanții din Barbados, care a votat pentru a deveni republică în 2021, l-au îndemnat pe parlamentarul conservator Richard Drax, care a moștenit o plantație de zahăr de pe insulă, înființată cu ajutorul sclavilor în anii 1620, să o restituie. El s-ar putea confrunta cu o cerere de despăgubire dacă refuză. Dacă hotărârea judecătorească va fi favorabilă insulei, Drax va fi primul descendent al unor familii de proprietari de sclavi care va fi urmărit cu succes, deschizând astfel calea pentru ca și alți strămoși ai proprietarilor de plantații să plătească.

Secretarul general al Mișcării pentru pace și integrare din Caraibe, David Denny, a declarat: „Ar trebui să se ceară despăgubiri tuturor descendenților proprietarilor de plantații albe care au beneficiat de pe urma comerțului cu sclavi, inclusiv familiei Cumberbatch”.

Familia regală se confruntă chiar și cu perspectiva unei cereri de despăgubire, deși a subliniat că nu există niciun sentiment de vinovăție pentru rudele în viață pentru acțiunile strămoșilor lor. David Comissiong, vicepreședintele Comisiei naționale pentru reparații, a declarat că ar dori ca strămoșii familiilor de proprietari de sclavi să plătească despăgubiri. El a spus: Aceasta se află în primele etape. Suntem abia la început. O mare parte din această istorie abia acum iese la lumină”.