• Judecătoarea a decis că doi elevi de-a șaptea și-au jignit diriginta.
  • Amenda pe care o plătesc cele două familii este de 30.000 de lei.
  • Motivare: Familia este prima care trebuie să educe copiii.

Copii, voi stați cuminți! E timpul ca profesorii sa își iasă din minți! Mai ușor cu glumele în școli! Părinții plătesc amenzi de mii de euro când elevii de gimnaziu fac glume ne-apreciate de profesori.

30.000 de lei trebuie să plătească despăgubiri familiile a doi copii din Cluj, care și-au jignit diriginta pe net. Unul dintre ei a făcut două caricaturi cu o maimuță, porecla profesoarei, pe care le-a postat pe grupul de Whatsapp al clasei, iar una a fost pusă la profilul grupului. Celălalt a făcut o pagină de Facebook cu numele profesoarei și fotografiile la profil.

Profesoara a dat copiii, prin aparținătorii legali, în judecată. Părinții au recunoscut faptele copiilor, dar au cerut clemență, pentru că au fost gesturi copilărești. Copiii s-au trezit si cu nota scăzuta la purtare. Unul a trebuie sa se multe din scoala, iar celalalt a avut nevoie de terapie după ce un polițist care i-a luat declarații l-a amenințat că mama lui va intra la închisoare din cauza lui.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Parintii au mai spus că profesoara are porecla „Maimuța” de 30 de ani și că pagina de Facebook a fost stearsă după o zi, dar instanta nu a fost impresionată. Dacă între elevi (sau unii dintre aceștia) și cadrul didactic se poate întâmpla, în mod firesc, să nu existe o afinitate emoțională care să dea naștere, orin ea însăși, dorinței de a arăta profesorului prețuire și respect, o astfel de conduită va rămâne, totuși, în mod perpetuu o obligație etică, de bună cuviință și bună creștere.

În motivarea judecătoriei este citat articolul din codul de procedură civilă care spune că părinții, înaintea profesorilor, sunt cei care trebuie să educe copiii. Și prin educație se înțelege inclusiv respectul față de profesori. Și că o expresie din motivare  activitatea de batjocorire a unui cadru didactic nu este o prostie copilărească.

Există o carență evidentă în atitudinea părinților de a-și învăța copiii că datorează respect cadrelor didactice. (…) Activitatea de batjocorire a unui cadru didactic nu poate fi în niciun moment considerată doar o copilărie/o prostie copilărească.

Tehnologie acasă și la școală. La Sibiu, la colegiul Brukenthal, elevii trebuie să își oprească in timpul orelor toate gadgeturile: telefon, tabletă, smartwatch. Iar în pauze nu au voie să mănânce pufuleți, floricele, chipsuri sau orice alt aliment care poate face mizerie pe jos. Iar cine lipește gumă de mestecat în bancă va fi găsit și pus să curețe, așa spune regulamentul intern al școlii.