• Dosarele arată modul în care FBI a rămas vigilent la ceea ce a considerat a fi o potențială amenințare la adresa defunctei regine.
  • Ca răspuns la această amenințare, Secret Service plănuise să închidă pasarelele de pe podul Golden Gate în momentul în care iahtul se va apropia”.
  • În 1976, răposata regină a fost la New York cu ocazia sărbătoririi Bicentenarului Americii.

Regina Elisabeta a II-a s-a confruntat cu o potențială amenințare de asasinat în timpul unei vizite din 1983 în SUA, arată documente FBI publicate recent, scrie BBC. Biroul Federal de Investigații (FBI) a publicat o serie de dosare referitoare la călătoriile reginei în SUA, după decesul acesteia anul trecut.

Documentele arată cum FBI, care a contribuit la asigurarea siguranței monarhului în timpul vizitelor sale, era îngrijorat de amenințările IRA. Amenințarea de asasinat a fost adresată unui ofițer de poliție din San Francisco. Potrivit dosarului, un ofițer care frecventa un pub irlandez din San Francisco i-a avertizat pe agenții federali în legătură cu un apel de la un bărbat pe care îl întâlnise în local.

Ofițerul a declarat că bărbatul i-a spus că încearcă să se răzbune pentru fiica sa care a fost ucisă în Irlanda de Nord de un glonț de cauciuc”. Amenințarea a fost făcută la 4 februarie 1983 – cu aproximativ o lună înainte de vizita reginei Elisabeta a II-a și a soțului ei, prințul Philip, în California.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Avea de gând să încerce să-i facă rău reginei Elisabeta și ar fi făcut acest lucru fie aruncând un obiect de pe podul Golden Gate pe iahtul regal Britannia când acesta va naviga pe sub el, fie ar fi încercat să o ucidă pe regina Elisabeta când aceasta ar fi vizitat Parcul Național Yosemite”, se arată în document.

Vizita Reginei Elisabeta a avut loc în ciuda amenințărilor

Ca răspuns la această amenințare, Secret Service plănuise să închidă pasarelele de pe podul Golden Gate în momentul în care iahtul se va apropia”. Nu este clar ce măsuri au fost luate la Yosemite, dar vizita a avut loc. FBI nu a publicat niciun detaliu despre arestări.

Cele 102 pagini de arhivă au fost încărcate luni pe Vault, site-ul de informații al FBI, în urma unei cereri depuse de mass-media americane în baza Freedom of Information Act. Multe dintre vizitele de stat ale reginei în SUA, inclusiv cea din 1983 pe Coasta de Vest, au avut loc în timpul tensiunilor ridicate din cauza tulburărilor din Irlanda de Nord.

În 1976, răposata regină a fost la New York cu ocazia sărbătoririi Bicentenarului Americii. Documentele dezvăluie modul în care a fost emisă o citație pentru un pilot care a zburat cu un avion de mici dimensiuni deasupra Battery Park cu o pancartă pe care scria Anglia, ieșiți din Irlanda”.

Dosarele arată modul în care FBI a rămas vigilent la ceea ce a considerat a fi o potențială amenințare la adresa defunctei regine. Vărul ei de gradul doi, Lord Mountbatten, a fost ucis într-un atentat cu bombă al IRA în largul coastei comitatului Sligo, Republica Irlanda, în 1979.

Citește și: