• Neuralink a anunțat joi că a primit aprobarea din partea Food and Drug Administration pentru a efectua primul său studiu clinic la om.
  • Implantul își propune să ajute pacienții cu paralizie severă să își recâștige capacitatea de a comunica.
  • Nu se cunoaște amploarea studiului aprobat.

Neuralink, start-up-ul neurotehnologic co-fondat de Elon Musk, a anunțat joi că a primit aprobarea din partea Food and Drug Administration pentru a efectua primul său studiu clinic la om, scrie CNBC.

Clinica construiește un implant cerebral numit Link, care își propune să ajute pacienții cu paralizie severă să controleze tehnologiile externe folosind doar semnale neuronale. Acest lucru înseamnă că pacienții cu boli degenerative grave, cum ar fi SLA, ar putea, în cele din urmă, să-și recâștige capacitatea de a comunica cu cei dragi prin deplasarea cursorilor și tastarea cu ajutorul minții.

„Acesta este rezultatul muncii incredibile depuse de echipa Neuralink în strânsă colaborare cu FDA și reprezintă un prim pas important care va permite într-o zi ca tehnologia noastră să ajute mulți oameni”, a scris compania într-un tweet.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

FDA și Neuralink nu au răspuns imediat la solicitarea de comentarii a CNBC. Nu se cunoaște amploarea studiului aprobat. Neuralink a precizat într-un tweet că recrutarea de pacienți pentru studiul său clinic nu este încă deschisă.

Tehnologia BCI

Neuralink face parte din industria emergentă a interfeței creier-computer, sau BCI care este în curs de dezvoltare. Un BCI este un sistem care descifrează semnalele cerebrale și le traduce în comenzi pentru tehnologii externe. Neuralink este probabil cel mai cunoscut nume din acest domeniu datorită profilului ridicat al lui Musk, care este, de asemenea, directorul general al Tesla, SpaceX și Twitter.

Oamenii de știință studiază tehnologia BCI de zeci de ani, iar mai multe companii au dezvoltat sisteme promițătoare pe care speră să le introducă pe piață. Însă obținerea aprobării FDA pentru un dispozitiv medical comercial nu este o sarcină ușoară – este nevoie ca societățile să efectueze cu succes mai multe runde extrem de minuțioase de teste și de colectare a datelor privind siguranța.

Cum va funcționa studiul

Nicio companie BCI nu a reușit să obțină aprobarea finală a FDA. Dar, prin primirea aprobării pentru un studiu cu pacienți umani, Neuralink este cu un pas mai aproape de piață.

BCI-ul Neuralink va necesita ca pacienții să fie supuși unei intervenții chirurgicale invazive pe creier. Sistemul său se concentrează în jurul Link, un mic implant circular care procesează și traduce semnalele neuronale. Link este conectat la o serie de fire subțiri și flexibile introduse direct în țesutul cerebral, unde detectează semnalele neuronale.

Pacienții cu dispozitive Neuralink vor învăța să îl controleze cu ajutorul aplicației Neuralink. Pacienții vor putea apoi să controleze șoareci și tastaturi externe prin intermediul unei conexiuni Bluetooth, potrivit site-ului web al companiei.

Investigații asupra Neuralink

Aprobarea FDA pentru un studiu la om este o victorie semnificativă pentru Neuralink, după o serie de obstacole recente în cadrul companiei. În februarie, Departamentul de Transport al SUA a confirmat pentru CNBC că a deschis o investigație asupra Neuralink pentru că ar fi ambalat și transportat hardware contaminat într-un mod nesigur. În martie, Reuters a relatat că FDA a respins cererea Neuralink pentru teste pe oameni și ar fi subliniat „zeci” de probleme pe care compania trebuie să le rezolve.

Neuralink a fost, de asemenea, criticată de grupurile de activiști pentru presupusul tratament aplicat animalelor. Comitetul Medicilor pentru Medicină Responsabilă, care militează împotriva testării pe animale, a cerut în mod repetat lui Musk să facă publice detalii despre experimentele pe maimuțe care au avut ca rezultat hemoragii interne, paralizii, infecții cronice, convulsii, scăderea sănătății psihologice și moarte.

Alte beneficii aduse de BCI-uri

Pe lângă ajutorul acordat pacienților cu paralizie, experții cred că BCI-urile ar putea ajuta într-o bună zi la tratarea unor maladii precum orbirea și bolile mintale. Musk și-a exprimat intenția ca Neuralink să exploreze aceste cazuri de utilizare viitoare, precum și potențialele aplicații pentru persoanele sănătoase.

În cadrul unui eveniment de recrutare de tip „show and tell” la sfârșitul anului trecut, Musk a afirmat chiar că intenționează să primească într-o zi unul dintre implanturile Neuralink.

„Ați putea avea un dispozitiv Neuralink implantat chiar acum și nici măcar nu ați ști”, a declarat Musk la acea vreme. „De fapt, într-una dintre aceste demonstrații, o voi face.”

Citește și