• Antrenorul Barcelonei, Xavi, a declarat că nu a avut cunoștință de aceste plăți și că nu a avut niciodată sentimentul că echipa sa ar fi avut vreun avantaj.
  • Aceste procese, intentate de procuratura din Barcelona, vizează clubul, precum și pe foștii președinți Josep Maria Bartomeu și Sandro Rosell.
  • Plățile, dezvăluite luna trecută de postul de radio Ser Catalunya, au ieșit la iveală în urma unei anchete a autorităților fiscale asupra companiei Dasnil 95 a lui Negreira.

Barcelona se confruntă cu acuzații de corupție în legătură cu plățile pe care clubul le-a făcut către Jose Maria Enriquez Negreira – un fost vicepreședinte al comitetului de arbitri din Spania. Luna trecută a ieșit la iveală faptul că Barca i-a plătit lui Negreira și unei companii pe care o deține o sumă totală de 8,4 milioane de euro între 2001 și 2018.

Un tribunal din Barcelona a auzit vineri că Barca, foști oficiali ai clubului și Negreira au fost puși sub acuzare pentru corupție”, abuz de încredere” și înregistrări comerciale false”. Aceste procese, intentate de procuratura din Barcelona, vizează clubul, precum și pe foștii președinți Josep Maria Bartomeu și Sandro Rosell.

FC Barcelona a obținut și a menținut un acord verbal strict confidențial cu Jose Maria Enriquez Negreira pentru ca, în calitatea sa de vicepreședinte al Comisiei Tehnice de Arbitraj (CTA) și în schimbul unor sume de bani, acesta din urmă să efectueze acțiuni care tind să avantajeze FC Barcelona în deciziile arbitrilor”, a precizat parchetul.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Directorul executiv al La Liga, Javier Tebas, a declarat luna trecută că actualul președinte Joan Laporta ar trebui să demisioneze dacă nu va fi în măsură să explice aceste plăți. Laporta a răspuns spunând că nu îi va da lui Tebas ceea ce ar vrea prin demisie”, iar acuzațiile vin la trei zile după ce Laporta a insistat că clubul său nu a cumpărat niciodată arbitri”.

Să fie clar că Barca nu a cumpărat niciodată arbitri și Barca nu a avut niciodată intenția de a cumpăra arbitri, absolut niciodată”, a declarat el marți.

Cum au ajuns la acuzații de corupție?

Plățile, dezvăluite luna trecută de postul de radio Ser Catalunya, au ieșit la iveală în urma unei anchete a autorităților fiscale asupra companiei Dasnil 95 a lui Negreira.

Barcelona a făcut plăți către această companie în valoare totală de 1,4 milioane de euro între 2016 și 2018 și i-a plătit lui Negreira, în vârstă de 77 de ani, aproximativ 7 milioane de euro între 2001 și 2018, anul în care și-a părăsit rolul în cadrul comisiei de arbitri.

Barca a recunoscut că clubul l-a plătit pe Dasnil 95, pe care l-a descris ca fiind un consultant tehnic extern”, pentru a compila rapoarte video legate de arbitrii profesioniști cu scopul de a completa informațiile solicitate de staff-ul tehnic”.

Aceasta a adăugat că contractarea rapoartelor era o practică obișnuită în rândul cluburilor profesioniste”. Afacerea a luat amploare atunci când 18 din cele 20 de cluburi din La Liga au emis o declarație pentru a-și exprima profunda îngrijorare” față de această situație, iar Laporta a declarat că clubul va lansa o anchetă internă privind plățile.

Antrenorul Barcelonei, Xavi, care a câștigat opt titluri în La Liga cu Barcelona ca jucător între 1998 și 2015, a declarat că nu a avut cunoștință de aceste plăți și că nu a avut niciodată sentimentul că echipa sa ar fi avut vreun avantaj.

Întotdeauna mi-am dorit să câștig, dar în mod corect. Dacă aș fi crezut că am trișat, aș fi plecat acasă”, a declarat el după remiza 2-2 a Barcei cu Manchester United, luna trecută, în Liga Europa.