• Ovidio Guzmán – presupusul lord al drogurilor care a fost capturat ieri într-o operațiune dramatică a poliției în orașul mexican Culiacán – a fost transferat în aceeași închisoare din care celebrul său tată, El Chapo, a evadat în 2015.
  • Aceasta este a doua oară când Guzmán a fost capturat de guvernul mexican.
  • Arestarea lui Guzmán a fost rezultatul unei operațiuni complexe care a implicat aproximativ 200 de agenți ai forțelor speciale.

Ovidio Guzmán – presupusul lord al drogurilor care a fost capturat ieri într-o operațiune dramatică a poliției în orașul mexican Culiacán – a fost transferat în aceeași închisoare din care celebrul său tată, El Chapo, a evadat în 2015. Zece soldați și 19 suspecți criminali au murit în schimbul de focuri de ieri, iar pasagerii aeronavelor de la Culiacán au fost nevoiți să se adăpostească, deoarece gloanțele rătăcite au avariat mai multe avioane.

După ce a fost capturat, Guzmán a fost dus sub pază sporită la Centrul Federal de Readaptare Socială nr. 1, numit în mod obișnuit Altiplano, în timp ce membrii cartelului au luat-o razna în tot Mexicul. Bărbatul de 32 de ani – poreclit El Raton” sau Șoarecele – a fost transportat la Aeroportul Internațional Mexico City (AICM) cu un avion militar, a declarat reporterilor, ministrul Apărării, Luis Cresencio Sandoval.
Toate zborurile companiilor aeriene spre sau dinspre Culiacán, Los Mochis și Mazatlán au fost anulate în urma incidentului, în timp ce aeroporturile internaționale din Culiacán și Mazatlán au fost închise.

Atunci când un avion militar – despre care se crede că îl transporta pe Guzman arestat – a aterizat la AICM a fost, de asemenea, întâmpinat cu o ploaie de gloanțe și a trebuit să decoleze din nou, potrivit unui martor. Aceasta este a doua oară când Guzmán a fost capturat de guvernul mexican. Prima dată, în 2019, el a fost eliberat după ce o armată uriașă de oameni înarmați ai cartelului a amenințat că va răsturna guvernul președintelui Andrés Manuel López Obrador.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Altiplano este considerată una dintre cele mai sigure închisori din Mexic, dar tatăl lui Guzmán, El Chapo, a reușit să evadeze din instituție în iulie 2015, urcând pe o motocicletă de-a lungul unui tunel sofisticat care ducea la un șantier aflat la aproape un kilometru și jumătate de închisoare. El Chapo a fost recapturat patru ani mai târziu și a fost condamnat pentru 10 infracțiuni distincte, inclusiv pentru implicare într-o întreprindere infracțională continuă, trafic de droguri și acuzații legate de arme de foc. El a fost condamnat la închisoare pe viață plus 30 de ani și a fost obligat să plătească o amendă incredibilă de 12,6 miliarde de dolari.

Într-o declarație făcută vineri, ministrul mexican al apărării, Luis Cresencio Sandoval, a declarat că securitatea la închisoarea Altiplano a fost sporită de când Guzmán a fost reținut. El a adăugat că arestarea lui Guzmán a fost rezultatul unei operațiuni complexe care a implicat aproximativ 200 de agenți ai forțelor speciale.

Departamentul de Stat al SUA, care a oferit o recompensă de 5 milioane de dolari pentru informații care să conducă la arestarea lui Guzmán, afirmă că Guzmán și fratele său, Joaquín Guzmán-López, au moștenit o mare parte din veniturile din narcotice” după încarcerarea lui El Chapo. Aceștia au început să investească sume mari de bani în achiziționarea de marijuana în Mexic și de cocaină în Columbia.

De asemenea, au început să cumpere cantități mari de efedrină din Argentina și au aranjat contrabanda produsului în Mexic, în timp ce au început să experimenteze producția de metamfetamină”, se arată în declarație.