• Derek Chauvin pledează vinovat în fața unui tribunal federal pentru încălcarea drepturilor civile ale lui George Floyd.
  • Cele două acuzații federale, desigilate în luna mai, se referă la două incidente separate în care Chauvin a îngenuncheat o persoană care era încătușată și se afla întinsă pe burtă.

Chauvin a pledat, de asemenea, vinovat într-un alt caz federal în care a fost acuzat de privarea de drepturi a unui tânăr de 14 ani din Minneapolis în 2017.
Ca parte a acordului de recunoaștere a vinovăției, procurorii au cerut ca Chauvin să fie condamnat la 300 de luni de închisoare, sau 25 de ani, care să fie ispășite concomitent cu actuala sa sentință de 22 de ani și jumătate pentru acuzațiile de crimă din partea statului, scrie CNN.

Această înfățișare a avut loc la aproape 18 luni după ce fostul ofițer și-a ținut genunchiul pe gâtul și spatele lui Floyd timp de 9 minute și 26 de secunde, în timp ce bărbatul de culoare în vârstă de 46 de ani, încătușat și întins în poziție culcată pe stradă, gâfâia după aer și le spunea lui Chauvin și altor ofițeri: „Nu pot să respir”. Moartea lui Floyd, la 25 mai 2020, a declanșat proteste la nivel național împotriva brutalității poliției și a nedreptății rasiale.

În aprilie, Chauvin a fost condamnat pentru crimă neintenționată de gradul doi, crimă de gradul trei și omor prin imprudență de gradul doi pentru moartea lui Floyd și a fost condamnat la 22 de ani și jumătate în închisoarea de stat. Conform legislației din Minnesota, Chauvin va trebui să execute două treimi din pedeapsă, adică 15 ani, iar apoi va fi eligibil pentru eliberarea supravegheată pentru restul de șapte ani și jumătate.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Separat de cazul său de crimă din statul Minnesota, Chauvin a fost acuzat în două dosare federale legate de activitatea sa de polițist. El a pledat nevinovat la acuzațiile federale în septembrie.

Dar miercuri, Chauvin a apărut la tribunalul federal din St. Paul, Minnesota, îmbrăcat într-un costum portocaliu, și și-a recunoscut vinovăția. Audierea nu a fost înregistrată video, deoarece camerele de luat vederi nu sunt permise în instanțele federale.

Procurorul adjunct al SUA, Allen Slaughter, i-a cerut lui Chauvin să confirme detaliile incluse în acordul de recunoaștere a vinovăției, în special dacă Chauvin l-a ținut pe Floyd la pământ chiar și după ce acesta nu a mai reacționat.
„Corect”, a răspuns Chauvin la fiecare întrebare adresată de procuror.
Judecătorul Paul Magnuson de la Tribunalul Districtual din SUA, Paul Magnuson, nu a stabilit încă o dată pentru pronunțarea sentinței lui Chauvin.

Membri ai familiei Floyd au fost prezenți în sala de judecată, la fel ca și minorul neidentificat pe care Chauvin a recunoscut că l-a agresat în 2017. Potrivit reporterului pool din sala de judecată, fratele lui Floyd, Philonise Floyd, s-a întors către minor după audiere și a spus: „Este o zi bună pentru justiție”.

Ce au susținut acuzațiile federale

Cele două acuzații federale, desigilate în luna mai, se referă la două incidente separate în care Chauvin a îngenuncheat o persoană care era încătușată și se afla întinsă pe burtă. La procesul său pentru crimă, experții medicali au declarat că această poziție limitează capacitatea unei persoane de a respira, în ceea ce se numește asfixie pozițională.

În prima acuzație federală, Chauvin a fost acuzat de două capete de acuzare legate de moartea lui Floyd, inclusiv de privarea dreptului lui Floyd de a nu fi „sechestrat în mod nerezonabil, ceea ce include dreptul de a nu fi supus folosirii forței nerezonabile de către un ofițer de poliție”.

Actul de acuzare îi acuză, de asemenea, pe Chauvin și pe foștii ofițeri Tou Thao, J. Alexander Kueng și Thomas Lane de privare de drepturi sub culoarea legii pentru că nu i-ar fi acordat lui Floyd ajutor medical, se arată în actul de acuzare. Thao și Kueng sunt, de asemenea, acuzați de faptul că nu au intervenit în cazul în care Chauvin a folosit forța în mod nerezonabil, potrivit actului de acuzare federal.


În plus, cea de-a doua punere sub acuzare se referă la un incident similar din septembrie 2017, în care Chauvin a îngenuncheat un copil de 14 ani în Minneapolis. În rechizitoriu se precizează că Chauvin l-a ținut pe adolescent de gât, l-a lovit în cap cu o lanternă și și-a ținut genunchiul pe gâtul și partea superioară a spatelui adolescentului, chiar și după ce acesta era întins în poziția culcat, încătușat și nu opunea rezistență.

Thao, Kueng și Lane au pledat nevinovat la acuzațiile federale în septembrie.

Ei au pledat, de asemenea, nevinovat la acuzațiile statale de complicitate la crimă de gradul doi și complicitate la omor prin imprudență de gradul doi în moartea lui Floyd. Procesul respectiv este stabilit în prezent pentru martie 2022.