• Un tribunal din Kiev a decis, marți, că fostul președinte, Petro Poroșenko, acuzat de înaltă tradare și complicitate la terorism în „afacerea cărbunelui”, poate rămâne în libertate, conform presei ucrainene citate de AFP.
  • Parchetul a cerut încarcerarea lui Petro Poroșenko sau plata unei cauțiuni de circa 30 de milioane de euro.
  • După aflarea deciziei că rămâne în libertate, fostul președinte și apropiații săi au cântat imnul național în sala de judecată. În afara tribunalului, susținătorii lui Poroșenko au avut altercații cu poliția.

Petro Poroșenko, fostul președinte al Ucrainei, este acuzat de înaltă trădare într-un dosar legat de finanțarea combatanților separatiști pro-ruși, din regiunea Donbas, prin vânzări ilegale de cărbune în anii 2014-2015. În luna decembrie, procurorii au cerut unei instanțe ucrainene să îl aresteze pe Poroșenko, cu posibilitatea unei cauțiuni de 37 de milioane de dolari. Pe 17 ianuarie, acesta s-a întors în țară pentru a se confrunta cu procedurile judiciare inițiate în acest sens, deși a negat acuzațiile.

Conform fostului președinte, dosarul împotriva lui este instrumentat politic de aliații succesorului său, Volodimir Zelenski, care l-a învins pe Poroșenko la alegerile prezidențiale din anul 2019. De asemenea, se crede că deschiderea acestui proces distrage atenția de la pregătirile Ucrainei în fața unei eventuale ofensive militare a Rusiei. Iryna Gerashchenko, un parlamentar din partidul fostului președinte, a declarat, pe Facebook, că „această decizie ilegală agravează criza politică din țară”, potrivit Mediafax.

Decizia de a-l elibera pe fostul președinte ucrainean, fără cauțiune, permite Ucrainei să evite situația în care un alt lider politic de rang înalt se află după gratii, în condițiile în care aliații occidentali trimit arme în Ucraina pentru a apăra țara de un eventual atac militar din partea Rusiei.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Judecata celui de-al cincilea președinte al Ucrainei s-a soldat și cu altercații. Susținătorii lui Poroșenko s-au strâns în centrul orașului și în fața instanței de judecată, unde și-au instalat corturi și au intrat în altercații cu poliția și Garda națională.

După aflarea deciziei de a rămâne liber, Petro Poroșenko și apropiații săi au cântat imnul național în sala de judecată.