• Fostul procuror-șef al Albaniei a fost arestat în timp ce fugea de autoritățile din Italia, a anunțat poliția.
  • Adriatik Llalla a fost condamnat în octombrie pentru ascunderea de bani din proprietăți deținute ilegal și condamnat la doi ani de închisoare.

Llalla – care a ocupat funcția de procuror general al Albaniei din 2012 până în 2017 – a părăsit țara după ce instanța l-a găsit vinovat de declararea falsă a bunurilor sale.

Poliția albaneză a declarat că „localizarea și arestarea lui Llalla a fost posibilă” după comunicarea cu autoritățile Interpol din Italia.

Poliția a adăugat că va începe acum procedurile de extrădare a fostului procuror.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Llalla a fost inițial declarat vinovat în luna mai și condamnat de un tribunal albanez care se ocupă de cazurile de corupție ale unor înalți oficiali.

El nu a reușit să justifice modul în care a finanțat achiziționarea a 5,4 hectare de teren și a unui nou apartament, precum și cheltuielile familiei sale în Statele Unite și Germania.

În octombrie, Curtea de Apel din Tirana a respins apelul său și a confirmat verdictul.

Avocatul lui Llalla solicitase suspendarea sentinței din motive de sănătate, dar cererea a fost respinsă și a fost emis un mandat internațional de arestare.

Adriatik Llalla a comis infracțiunea penală și trebuie să răspundă penal”, a declarat judecătoarea Nertina Kosova.

De asemenea, judecătorilor i-au fost confiscate proprietățile proprii și judecătorului de 52 de ani i s-a interzis să ocupe orice funcție publică timp de cinci ani. Llalla a demisionat din funcția de cel mai înalt procuror al Albaniei în decembrie 2017.

Corupția în rândul înalților funcționari a afectat de mult timp dezvoltarea democratică, economică și socială a Albaniei. Numeroși judecători și procurori au fost demiși pentru presupuse fapte de corupție și pentru dobândirea ilegală de proprietăți și bani.

Llalla a fost prima persoană de rang înalt care a fost condamnată de instituțiile judiciare nou înființate pentru a aborda această problemă.