• Thunberg a fost reținută în timp ce protesta în fața minei de cărbune la suprafață Garzweiler 2.
  • Săptămâna trecută, poliția antidistrugere susținută de buldozere, a scos activiștii din clădirile din satul abandonat.
  • Thunberg a fost transportată de trei ofițeri de poliție.

Greta Thunberg, militantă pentru combaterea schimbărilor climatice, a fost reținută marți, alături de alți activiști, în timpul protestelor împotriva demolării unui sat pentru a face loc extinderii unei mine de cărbune, dar a fost eliberată după un control de identitate, potrivit poliției.

Thunberg a fost reținută în timp ce protesta în fața minei de cărbune la suprafață Garzweiler 2, la aproximativ 9 km de satul Luetzerath, după ce poliția a avertizat că grupul va fi îndepărtat cu forța dacă nu se va muta de la marginea minei.

Satul din landul Renania de Nord-Westfalia este defrișat pentru a permite extinderea minei. Proprietarul minei, RWE, a convenit cu guvernul că poate demola Luetzerath în schimbul unei ieșiri mai rapide din industria cărbunelui și a salvării a cinci sate prevăzute inițial pentru distrugere.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
JOE BIDEN DECLASIFICĂ MARIJUANA
RAZBOIUL PENTRU A.I. A ÎNCEPUT
FT: UE ARE TIMP, SUA AU BANI

Săptămâna trecută, poliția antidistrugere susținută de buldozere, a scos activiștii din clădirile din satul abandonat, iar la sfârșitul săptămânii trecute au mai rămas doar câțiva în copaci și într-un tunel subteran, dar protestatarii, inclusiv Thunberg, au rămas la fața locului organizând un sit-in până marți.

„Greta Thunberg făcea parte dintr-un grup de activiști care s-au grăbit spre cornișă. Cu toate acestea, ea a fost apoi oprită și transportată de noi împreună cu acest grup în afara zonei de pericol imediat pentru a stabili identitatea lor”, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al poliției din Aachen, adăugând că un activist a sărit în mină.

Thunberg a fost transportată de trei ofițeri de poliție și ținută de un braț într-un loc îndepărtat de marginea minei, fiind apoi escortată înapoi spre dubele poliției. Activistul suedez pentru climă s-a adresat celor aproximativ 6.000 de protestatari care au mărșăluit sâmbătă spre Luetzerath, calificând extinderea minei drept o „trădare a generațiilor prezente și viitoare”.