• Thunberg a fost reținută în timp ce protesta în fața minei de cărbune la suprafață Garzweiler 2.
  • Săptămâna trecută, poliția antidistrugere susținută de buldozere, a scos activiștii din clădirile din satul abandonat.
  • Thunberg a fost transportată de trei ofițeri de poliție.

Greta Thunberg, militantă pentru combaterea schimbărilor climatice, a fost reținută marți, alături de alți activiști, în timpul protestelor împotriva demolării unui sat pentru a face loc extinderii unei mine de cărbune, dar a fost eliberată după un control de identitate, potrivit poliției.

Thunberg a fost reținută în timp ce protesta în fața minei de cărbune la suprafață Garzweiler 2, la aproximativ 9 km de satul Luetzerath, după ce poliția a avertizat că grupul va fi îndepărtat cu forța dacă nu se va muta de la marginea minei.

Satul din landul Renania de Nord-Westfalia este defrișat pentru a permite extinderea minei. Proprietarul minei, RWE, a convenit cu guvernul că poate demola Luetzerath în schimbul unei ieșiri mai rapide din industria cărbunelui și a salvării a cinci sate prevăzute inițial pentru distrugere.

Recomandări

UNDE MERGI CU COPILUL DE ZIUA LUI?
MOSCOVA AVERTIZEAZĂ EUROPA
ORI MERG TOȚI, ORI NICIUNUL
DE LA MER EGEÉ AU PONT EUXIN
ISRAELUL PROPUNE UN NOU ACORD DE PACE
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL DONALD TRUMP?

Săptămâna trecută, poliția antidistrugere susținută de buldozere, a scos activiștii din clădirile din satul abandonat, iar la sfârșitul săptămânii trecute au mai rămas doar câțiva în copaci și într-un tunel subteran, dar protestatarii, inclusiv Thunberg, au rămas la fața locului organizând un sit-in până marți.

„Greta Thunberg făcea parte dintr-un grup de activiști care s-au grăbit spre cornișă. Cu toate acestea, ea a fost apoi oprită și transportată de noi împreună cu acest grup în afara zonei de pericol imediat pentru a stabili identitatea lor”, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al poliției din Aachen, adăugând că un activist a sărit în mină.

Thunberg a fost transportată de trei ofițeri de poliție și ținută de un braț într-un loc îndepărtat de marginea minei, fiind apoi escortată înapoi spre dubele poliției. Activistul suedez pentru climă s-a adresat celor aproximativ 6.000 de protestatari care au mărșăluit sâmbătă spre Luetzerath, calificând extinderea minei drept o „trădare a generațiilor prezente și viitoare”.