Grevă în penitenciare. Poliţiştii nu vor intra miercuri în programul de lucru timp de 2-4 ore

  • Marţi, 30.05.2023, poliţiştii de penitenciare îşi desfăşoară activitatea profesională purtând o banderolă albă pe braţ.
  • Miercuri, 31.05.2023, poliţiştii de penitenciare vor refuza să intre la programul de lucru timp de 2-4 ore.
  • În schimb, metoda ocolitoare a grevei şi anume “excesul de zel” înseamnă respectarea cu stricteţe a legilor, regulamentelor şi procedurilor interne care blochează poliţia penitenciară.

Poliţiştii din penitenciare vor refuza miercuri să intre în programul de lucru timp de 2-4 ore. Sindicatul Phoenix-Pelendava şi Sindicatul Pajura-Dolj din Penitenciarul Pelendava anunţă într-un comunicat că se solidarizează şi susţine acţiunile Sindicatelor din Poliţia Penitenciară la grevă, afiliate la Federaţia PUBLISIND, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Federaţia Sindicatelor din Sistemul Penitenciar şi Federaţia Sindicatelor din Poliţia Penitenciară, anunță Mediafax.

„Marţi, 30.05.2023, poliţiştii de penitenciare îşi desfăşoară activitatea profesională purtând o banderolă albă pe braţ, pentru a atrage atenţia clasei politice cu privire la dezastrul în care se află penitenciarele din cauza proastei guvernări PNL-PSD-UDMR. Greva japoneză de marţi va fi urmată de blocarea la propriu a penitenciarelor.

Miercuri, 31.05.2023, poliţiştii de penitenciare vor refuza să intre la programul de lucru timp de 2-4 ore, deoarece s-au săturat să mai fie bătaia de joc a guvernanţilor ce, permanent umilesc sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională”, se arată în comunicat.

„Protejarea pensiilor militare vehement trâmbiţată în spaţiul public de guvernanţi s-a dovedit a fi o mare minciuna şi o înşelătorie de proporţii.
Federaţia PUBLISIND şi Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor anunţă că poliţiştii de penitenciare vor începe de miercuri blocarea penitenciarelor prin “exces de zel” şi refuzul de efectuare a orelor suplimentare. Metoda excesului de zel a fost preferată pentru că poliţiştii de penitenciare nu au dreptul la grevă.

În schimb, metoda ocolitoare a grevei şi anume “excesul de zel” înseamnă respectarea cu stricteţe a legilor, regulamentelor şi procedurilor interne care blochează poliţia penitenciară. Birocraţia, lipsa de personal şi precaritatea dotărilor pot determina ca prima activitate dintr-o puşcărie şi anume “accesul angajaţilor în penitenciar” să dureze aproximativ 4 ore, activitate care în mod obişnuit durează aproximativ 45 de minute”, mai susţin sindicaliştii.

„Coaliţia PSD-PNL este acuzată reformează sistemul pensiilor militare “la comanda” Băncii Mondiale şi a Comisiei Europene, fără consultarea instituţiilor de forţă ale României. Pentru reformarea pensiilor militare, ministrul Muncii, Marius Budăi, nu a solicitat nici formal şi nici informal puncte de vedere de la ministerele de resort (Apărare, Interne, Justiţie), ci a venit cu fiţuica în mână de la Bruxelles. Politicienii vremii mai reprezintă interesele românilor?

Creşterea vârstei de pensionare până la 65 de ani va face ca poliţiştii de penitenciare să iasă la pensie direct în sicriu deoarece speranţa de viaţă a acestei categorii socio-profesionale este de aproximativ 62 de ani. Modificarea bazei de calcul a pensiilor militare le va oferi poliţiştilor de penitenciare o pensie sub costurile unei vieţi decente, sub acel coş minim despre care guvernanţii nu vor niciodată să vorbească. PNL şi PSD, dacă nu ne omorâţi la locul de muncă, ne omorâţi prin înfometare, ca pensionari!”; reclamă aceştia, în continuare.

Revendicări generale

• Eliminarea inechităţilor salariale din sistemul public, pentru aplicarea legii­cadru 153/2017 privind salarizarea bugetarilor.
• Aplicarea legii nr. 223/2015 privind pensiile militare, fără modificări.
• Stoparea modificăriiLegii pensiilor militare. Actualizarea şi indexarea pensiilor militare.
• Actualizare normă hrană şi normă echipare.
• Plata salariului de grad la valoarea actualizată, integral.

Citește și