• Marți, angajații din sistemul de învățământ vor protesta în Capitală pentru a cere majorarea salariilor.
  • Mitingul va începe la ora 11:00 în Piața Victoriei și se estimează că aproximativ 20.000 de participanți vor fi prezenți.
  • Luni, Guvernul a făcut aceeași ofertă cu voucherele din fonduri europene, care nu a fost acceptată de sindicatele din învățământ.

UPDATE ORA 16.43

Negocierile dintre sindicaliştii din educaţie şi preşedintele Klaus Iohannis au eşuat, au spus profesorii. Iohannis a discutat, marţi, 30 mai, la Cotroceni, mai bine de o oră, cu sindicaliştii din educaţie. La întâlnire au participat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater”, Anton Hadăr şi un reprezentant al elevilor, scrie presa internă.

UPDATE ORA 16.00

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație a declarat: „Ne vom consulta colegii și vom da un răspuns clar”.

Liderii sindicali au menționat că greva profesorilor continuă și mâine.

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

UPDATE ORA 15.30

Imaginile de la întâlnirea președintelui Klaus Iohannis cu liderii de sindicate au fost publicate de Administrația prezidențială. La întâlnirea au participat liderii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federației Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret” și Federației Națională Sindicală Alma Mater, alături de președinta Asociației Elevilor din Constanța.

UPDATE ORA 14.00

Președintele Klaus Iohannis s-ar putea întâlni, marți, cu liderii sindicatelor din învățământ.

Întâlnirea a fost solicitată de liderii sindicatelor din învățământ.

UPDATE ORA 13.30

Marți, Guvernul a anunțat o nouă ofertă pentru sindicatele din Educație, după întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă la Palatul Victoria. În ceea ce privește majorările salariale solicitate în cadrul noii grile de salarizare prevăzute de viitoarea Lege a salarizării personalului plătit din fonduri publice, premierul Nicolae Ciucă a garantat utilizarea salariului mediu brut pe economie ca bază pentru salariul debutantului în grila de salarizare din învățământ, prin semnarea unui acord. De asemenea, la nivelul Guvernului se va adopta un Memorandum care urmează să fie publicat în Monitorul Oficial al României pentru a consolida aceste garanții.

În plus, au fost oferite asigurări cu privire la resursele necesare pentru alocarea de sume tranzitorii, astfel încât fiecărui angajat din cei aproximativ 270.000 care fac parte din categoria personalului didactic și didactic auxiliar să i se aloce un venit net de 4.000 de lei, în două tranșe, începând din luna iunie. De asemenea, celor 65.000 de angajați din categoria personalului nedidactic li se va aloca un venit net de 1.500 de lei, în două tranșe, începând din luna iunie.

UPDATE ORA 13.00

Negocierile premierului Nicolae Ciucă cu liderii sindicatelor din educație au eșuat și marți. La ieșirea de la discuțiile de la Palatul Victoria, liderii celor trei sindicate din învățământ au anunțat că greva generală din școli, precum și protestele continuă și au cerut din nou intervenția președintelui Klaus Iohannis.

„Oferta guvernamentală este aceeași de aseară, iar răspunsul categoric pe care îl aducem din partea sutelor de mii de salariați care protestează în țară și astăzi în București este nu. Au nevoie de salarizare decentă, au nevoie de acea creștere de 25 la sută, au nevoie de acel act normativ care să stipuleze că salariul debutantului este echivalentul salariului mediu brut pe economie”, a transmis Marian Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.

Acesta a spus că greva generală din școli continuă, la fel și protestele.

UPDATE ORA 12.35

Profesorii protestează și în Cluj, Timișoara, Drobeta Turnu Severin, Suceava, Sfântu Gheorghe.

UPDATE ORA 12.30

 La mitingul din Piața Victoriei participă și părinți care susțin demersul profesorilor. „Nu vorbim doar despre salarizare vorbim și despre respect, despre demnitatea acestei funcții, pe care din păcate au pierdut-o”, a spus un părinte, Cătălina Neculau.

UPDATE ORA 12.00

Peste 20.000 de profesori sunt în marș, marți, din Piața Victoriei spre Palatul Cotroceni. Liderii de sindicat cer să fie primiți de către președintele Klaus Iohannis.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Marți, angajații din sistemul de învățământ vor protesta în Capitală pentru a cere majorarea salariilor. Mitingul va începe la ora 11:00 în Piața Victoriei și se estimează că aproximativ 20.000 de participanți vor fi prezenți, urmând să plece din Piața Victoriei și să se îndrepte către Palatul Cotroceni. Potrivit sindicatelor, peste 150.000 de profesori și peste 70.000 de angajați din personalul didactic auxiliar și nedidactic au intrat în grevă începând de luni, 22 mai.

Luni, după runda de prezentări din a șasea zi de grevă generală în școli, Guvernul a făcut aceeași ofertă cu voucherele din fonduri europene, care nu a fost acceptată de sindicatele din învățământ. Acestea solicită un salariu de 3.000 de lei pentru debutanți și o creștere de 25% a salariilor în sistemul de învățământ. Reprezentanții guvernamentali prezenți la negocieri, Marius Budăi (PSD) și Ligia Deca, au preluat cererile pentru a le transmite liderilor de partide.

Conform unui document emis de Primăria Municipiului București, protestul se va desfășura astfel:

Între orele 11:00 – 12:00, participanții se vor aduna în Piața Victoriei, pe Bd. Kiseleff, între str. Arh. Ion Mincu și Piața Victoriei.

Între orele 12:00 – 13:00, se va ține o adunare publică în Piața Victoriei, în perimetrul delimitat de prelungirea Bd. Aviatorilor, Parcul Kiseleff, Calea Victoriei și prelungirea Bd. Iancu de Hunedoara.

Între orele 13:00 – 15:00, participanții se vor deplasa pe traseul Piața Victoriei – str. Buzești – str. Berzei – str. Știrbei Vodă – Splaiul Independenței – Pod Grozăvești – stânga Șos Grozăvești – Bd. Geniului în sensul de mers dinspre Bd. Iuliu Maniu către Piața Răzoare, punctul final fiind Statuia Leu.

Între orele 15:00 – 15:30, se va ține o adunare publică pe Bd. Geniului în apropierea Statuii Leu.

Între orele 15:30 – 16:00, participanții vor părăsi treptat zona.

Ministrul Educației, Ligia Deca, s-a declarat alături de profesori și angajații care vor participa la protestul din București. Aceasta a subliniat că Ministerul Educației va face toate eforturile necesare pentru a sprijini demersul lor. Deca s-a delimitat de restul Guvernului în declarațiile făcute luni la ieșirea de la întâlnirea cu sindicatele de la Ministerul Muncii.

Citește și